U New Yorku
249

Kolinda Grabar-Kitarović i Sergej Lavrov razgovarali o izborima u BiH

FENA
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarali su u utorak na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku o parlamentarnim izborima u BiH u oktobru, složivši se da predstavnici triju naroda moraju biti izabrani prema Daytonskom sporazumu i odgovarajućim presudama Ustavnog suda BiH.

Razgovarali su i o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu, a Grabar-Kitarović je najavila da će se u oktobru sastati s čelnicima ruske rafinerije Zarubežnjeft iz Bosanskog Broda, kako bi lokalne stanovnike izvijestili o tome što je učinjeno na prebacivanju rada rafinerije s mazuta na plin.

"Neću reći da podnesu račun, nego da obavijeste stanovnike Slavonskog Broda o svemu", rekla je Grabar Kitarović, prenosi Hina.

Osim toga, razgovarali su i o stanju u Agrokoru, a hrvatska predsjednica kaže da je stanje u Agrokoru "velikim dijelom riješeno", nakon nagodbe vjerovnika u srpnju po kojoj je ruska banka Sberbank s 39,2 posto dionica postala najveći pojedinačni vlasnik zadužene kompanije.

"No još trebamo pomoć ruske strane da Agrokor stane na noge i postane uspješna kompanija kroz što će se omogućiti ne samo povrat duga vjerovnicima, nego i kapital i obrtna sredstva i zarada koja će biti na korist svim zaposlenicima, a posebno i kooperantskim tvrtkama”, izjavila je novinarima nakon sastanka.

Dodala je da se priprema uzvratnu posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Hrvatskoj, ali nije mogla reći kada bi do toga moglo doći.