Svijet
0

Koliko su korisni "specijalni odnosi" Britanije i SAD-a?

FENA
Tony Blair; Foto: AP
Tony Blair; Foto: AP
Kolumnist Daily Telegrapha osvrće se u petak na boravak Tonyja Blaira u Washingtonu, gdje se posljednji put pred odlazak s položaja sastao s predsjednikom Bushom navodeći kako je njihov susret u Bijeloj kući bio je još jedna potvrda da su njihovi odnosi zaista specijalni.

Pred novinarima su jedan drugome upućivali komplimente dok su njihovi saradnici objašnjavali da se na sastancima toliko dobro razumiju da često jedan od njih završi rečenicu koju je počeo onaj drugi.

Autor međutim ocjenjuje da je Blairova bliskost s Bushom mnoge u Britaniji okrenula protiv takozvanih specijalnih odnosa između Londona i Washingtona koji se njeguju još od Drugoga svjetskog rata.

Šta je Britanija dobila u zamjenu za to što je stajala rame uz rame s Amerikom? Ima li ijednoga opipljivog dokaza da je Blair zauzvrat imao bilo kakvog uticaja na američku vanjsku politiku?

Bez obzira na takva pitanja, autor smatra kako bi bilo pogrešno zaključiti da Britanija od bliskih odnosa s Amerikom nema nikakve koristi.

Britanija se u velikoj mjeri oslanja na Sjedinjene Države, ne samo kada je riječ o nacionalnoj sigurnosti nego i o otkrivanju planiranih terorističkih napada, podvlači kolumnist Daily Telegrapha.