Basnoslovan iznos
35

Koliko će koštati obnova mosta u SAD-u: Biden je rekao kako će pomjeriti nebo i zemlju da ga napravi

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je američki predsjednik Joe Biden izjavio kako će država finansirati obnovu mosta u Baltimoru nakon stravične nesreće, stručnjaci su analizirali koliko bi ovakav poduhvat mogao koštati SAD.

Lokalni zvaničnici su naglasili kako iz ove luke svake godine uđe i izađe više od milion brodskih kontejnera, ali da je zbog nesreće do daljnjeg zatvorena za sav pomorski i veći dio cestovnog saobraćaja.

"Preusmjeravanja se već dešavaju s ogromnim posljedicama na osiguranje tereta. Takva skretanja povećavaju troškove. Potreba za bržom obnovom dovest će do troškova najmanje deset puta od prvobitne cijene iz sedamdesetih godina od oko 60 miliona dolara. To će biti skupa obnova", poručio je David McKenzie iz konsultantske kuće COWIfonden.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je kako će država platiti cjelokupne troškove rekonstrukcije mosta te je naglasio kako će pomjeriti i nebo i zemlju kako bi ponovno što brže uspostavio rad luke.

"Luka Baltimore je jedno od najvećih brodskih čvorišta u zemlji. To je najveća luka u Americi za uvoz i izvoz automobila i lakih kamiona. Kroz tu luku svake godine prođe 850.000 vozila i mi ćemo je pokrenuti što je prije moguće. Od te luke ovisi 15.000 radnih mjesta", rekao je Biden.

Kada je riječ o samoj luci, Baltimore je 11. najveća luka u SAD-u u smislu pretovara kontejnera.

"U januaru ove godine, kroz luku je prošlo 56.332 tone automobila i autodijelova, 62.387 tona šumskih proizvoda i 199 tona čelika i drugih metala", navodi se iz luke.

Količina tereta se povećavala i u trećem kvartalu 2023. godine te je premašila rekordnih 74,3 milijarde dolara stranog tereta koji je prošao kroz luku 2022. godine.