Svijet
0

Kolera se širi Dominikanskom Republikom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Broj smrtnih slučajeva od kolere u Dominikanskoj Republici u posljednje dvije sedmice povećan je sa 23 na 36, a zaraženih s 1.288 na 1.563, saopćilo je ministarstvo zdravstva te karipske države.

Kolera je stomačna infekcija koju izazivaju kontaminirana hrana ili voda. Bolest iznenada izaziva intenzivnu dijareju, povraćanje i muku, što može da dovede do teške dehidratacije, pa i smrtnog ishoda, prenosi AFP.

U Dominikanskoj Republici bolest je otkrivena u novembru 2010. i vjeruje se da je došla iz susjednog Haitija, u kojem je od nje oboljelo 310.000 osoba, a umrlo 5.332.

Na svom vrhuncu kolera je ubijala na desetine Haićana dnevno. Haiti je početkom 2010. pogodio razorni zemljotres u kome je život izgubilo 316.000 ljudi, 300.000 je povrijeđeno, a milion ljudi je ostalo bez doma. Od tada mnogi stanovnici najsiromašnije zemlje na Zapadnoj hemisferi još žive u šatorskim naseljima, u nehigijenskim uslovima, što je dobro tlo za koleru.

Istraga Ujedinjenih nacija ukazala je da je tip kolere na Haitiju iznenađujuće sličan onom koji pogađa Južnu Aziju, ali zvanično nije potvrđeno rašireno uvjerenje da su bolest na Haiti donijeli pripadnici mirovnih snaga iz Nepala.