Holandija
0

Kolekcionar prijavio krađu zbirke ecstasy pilula

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Holanđanin koji je dugi niz godina sakupljao ecstasy pilule najrazličitijih boja i oblika, obavijestio je policiju da je pokraden i da bi neke od pilula mogle da budu otrovne.

Ovaj 46-godišnjak odlučio je da prijavi krađu uprkos svjesti o ilegalnosti svoje zbirke strahujući da bi neko mogao da proguta neku od opasnih pilula i svoj život dovede u opasnost, saopćila je policija.

Za sada se ne zna razlog zbog kojeg je četrdesetak crvenih i bijelih pilula od oko 2.400 iz zbirke otrovno, ali je policija navela kako strahuje da bi droga u slučaju da je konzumirana mogla nekog da usmrti.

  • To je zaista glavni razlog zbog kog se obratio policiji, objasnila je predstavnica policije dodajući kako vlasnik zbirke zna da je nikada neće vratiti.

U saopćenju policije navodi se da je kolekcionar sakupljao pilule ekstazija čitavih 20 godina i da ih je pažljivo slagao i čuvao u albumima kakve koriste numizmatičari. Albumi su odnijeti iz njegovog doma u Erbeku udaljenom 90 kilometara od Amsterdama, a tržišna vrijednost ti pilula kreće se oko 11.000 eura, piše dnevnik "Volkskrant", prenosi Tanjug.

List također navodi kako kolekcionar tvrdi da je pilule ecstasy droge sakupljao zbog raznovrsnosti njihovih boja, oblika i utisnutih znakova, a ne radi preprodaje ili konzumiranja.