Teme teorija zavjere
45

Koji značajni evropski političari su poginuli u misterioznim avionskim nesrećama

B. R.
Džemal Bijedić
Džemal Bijedić
Više je evropskih političara koji su poginuli u misterioznim avionskim i helikopterskim nesrećama, a neke od njih do danas nisu razjašnjene.

Te nesreće su se desile uprkos strogim sigurnosnim pravilima u zračnom saobraćaju. Većina avionskih ili helikopterskih nesreća su uzrokovane tehničkom greškom, greškom pilota ili lošim vremenskim uslovima. Međutim, neke od tih nesreća se dovode u vezu s teorijama zavjere. Euronews je izdvojio neke od nesreća koje su još nerazjašnjene.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Dag Hammarskjold

Poznati švedski diplomata Dag Hammarskjold je poginuo u padu putničkog aviona u Zambiji 18. septembra 1961. Poginuo je u avionu švedske aviokompanije Transair na letu za Kongo. Bio je na putu kako bi učestvovao u pregovorima o prekidu sukoba između UN-ovih snaga i trupa iz Katange, otcijepljene pokrajine u Kongu. Poginulo je svih 16 osoba koje su bile u avionu.

Istragom iz 1962. je utvrđeno da je nesreća uzrokovana pilotskom greškom - avion je nisko letio. Međutim, britanski list Guardian je 2011. objavio da postoje dokazi da je avion oboren iznad Sjeverne Rodezije (današnje Zambije), a da su britanske kolonijalne vlasti navodno zataškavale nesreću. S druge strane, pojedini sumnjaju da su za nesreću odgovorne rudarske kompanije i bivša ruska obavještajna služba KGB.

Jugoslavenski premijer Džemal Bijedić

Džemal Bijedić je bio prvi bh. političar koji je bio predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije. Euronews je podsjetio da je Bijedić bio jugoslavenski partizan koji je poslije Drugog svjetskog rata postao prepoznatljiv po političkom djelovanju. Poginuo je u avionskoj nesreći 1977. Tada se avion Leerjet, u kojem je bio sa suprugom Razijom, srušio na bh. planinu Inač. Osim supružnika Bijedić, poginulo je još šest osoba.

Za nesreću se krivi loši vremenski uslovi, ali pojedini smatraju da to nije tako. Pa su među njima i oni koji su uvjereni da iza nesreće stoje Bijedićevi politički rivali. Naime, na Bijedića se gledalo kao -izglednog nasljednika predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Portugalski premijer Francisco Sa Carneiro

Francisco Manuel Lumbrales de Sa Carneiro je predvodio desničarsku Demokratsku alijansu koja je 1979. pobijedila na portugalskim izborima. No, njegova pobjeda je bila kratkog daha. Na putu prema predizbornom skupu u Portu, avion Cessna, u kojem je bio Carneiro, udario je u zgradu, i to nedugo nakon polijetanja.

Istragom je utvrđeno da je nesreća posljedica kvara na motoru. Međutim, savremenom hemijskom analizom olupina aviona 2004. utvrđeno je da je ispod kokpita bila postavljena bomba.

Postoji više teorija o uzroku nesreće, a jedna od njih je bila da je stvarna meta navodnog atentata bio ministar odbrane Adelino Amaro da Costa koji je putovao s Carneirom i koji je navodno nosio dokumente za koje teoretičari zavjere tvrde da su povezani s "Oktobarskim iznenađenjem".

Prema teoriji "Oktobarskog iznenađenja", Ronald Reagan je odgovoran za tajno prolongiranje američkih talaca u Iranu kako bi se smanjili izgledi Jimmyja Cartera da bude reizabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Taoci su oslobođeni nedugo nakon Reaganove predsjedničke inauguracije.

Odvojenim istraživanjima Kongresa SAD-a je utvrđeno da ne postoji dovoljno dokaza kojima se podržava ova teorija.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski

Lech Kaczynski je bio predsjednik Poljske koji je poginuo u avionskoj nesreći 10. aprila 2010. Nesreća se desila u blizini Smolenska, na zapadu Rusije. U nesreći je poginulo svih 96 putnika.

Mnogi visoki vojni zvaničnici, članovi poljskog parlamenta i Kaczynskijeva supruga bili su u avionu koji ih je trebao odvesti na obilježavanje 70. godišnjice masakra u Katinskoj šumi, u kojoj su sovjeti tokom Drugog svjetskog rata ubili nekoliko hiljada poljskih oficira.

Avion je pokušao da sleti usljed guste magle na aerodrom Smolensk Sever, uprkos upozorenju da to ne čini zbog loših vremenskih uslova te da se preusmjeri na drugi aerodrom. Letjelica se srušila u blizini aerodromske piste.

Nesreća je imala značajne posljedice po Poljsku. Otvorila su se mnoga pitanja, među kojima su ona o eventualnom pritisku na pilote i da li je avion bio u adekvatnom stanju. Nesreća je utjecala i na poljsko-ruske odnose s obzirom na kontekst Katinske šume.

Kaczynski je pretvoren u nacionalnog mučenika, a njegov brat Jaroslaw, nezvanični vođa nacionalističke stranke Pis, iskoristio je ovu smrt da upozori na rusko miješanje i zloćudni ruski utjecaj u Poljskoj. Ruska disidentica Valerija Novodvorskaja je tvrdila da je Kremlj ubio Kaczynskog, ali nikada nije iznijela dokaze za ovu tvrdnju, piše Euronews.