Korišteni nekoliko puta
3

Koja je uloga aviona "Sudnji dan", letjelica koje su 24 sata u zraku

B. H.
Foto: Flickr
Foto: Flickr
Avion "Sudnji dan", poznat i kao Nacionalni zračni operativni centar (NAOC), je letjelica koji služi kao zapovjedni i kontrolni centar za vojsku SAD-a tokom vanrednih situacija. U takvim situacijama to bi bilo primarno sredstvo komunikacije za predsjednika, ministra odbrane i načelnike združenih štabova.

NAOC-om upravlja 89th Airlift Wing, jedinica Zračnih snaga SAD-a, a nalazi se u zračnoj bazi Andrews u Marylandu. Avion je dizajniran da bude potpuno operativan u zraku duže vrijeme, omogućujući predsjedniku i drugim dužnosnicima da ostanu u kontaktu s vojskom i drugim vladinim agencijama tokom kriznih situacija.

NAOC je opremljen najnovijim komunikacijskim i tehnološkim sistemima, uključujući sigurne veze, satelitske komunikacije i računarske sisteme koji omogućuju pristup informacijama u stvarnom vremenu i mogućnosti donošenja odluka. Avion je također opremljen starim sistemima kako bi se osigurao kontinuirani rad u slučaju kvara jednog sistema.

Porijeklo aviona "Sudnjeg dana" može se pratiti do Hladnog rata, kada je prijetnja nuklearnim napadom bila glavna briga za SAD. U slučaju nuklearnog napada, predsjednik i drugi ključni čelnici morali bi se evakuirati na sigurno mjesto gdje bi mogli nastaviti voditi zemlju. NAOC je razvijen kao sredstvo koje predsjedniku daje mogućnost upravljanja vojnim operacijama iz zraka, čak i u slučaju nuklearnog udara na zemlju.

NAOC je korišten u nekoliko velikih kriznih situacija, uključujući operaciju Pustinjska oluja 1991., napade 11. septembra 2001. i operaciju Iračka sloboda 2003. Tokom tih događaja, predsjednik i drugi ključni čelnici mogli su koristiti NAOC za koordinaciju vojnih i vladinih napora za odgovor, što ga čini kritičnom komponentom nacionalne sigurnosti zemlje.

Unutrašnjost aviona
Unutrašnjost aviona

Osim upotrebe u kriznim situacijama, NAOC služi i kao platforma za vježbe obuke i simulacije, omogućujući predsjedniku i drugim ključnim čelnicima vježbanje reagiranja na različite scenarije nacionalne sigurnosti. Time se osigurava da su predsjednik i drugi čelnici spremni brzo i učinkovito reagirati u slučaju stvarne krize.

Precizni podaci o floti su označeni kao povjerljivo, no poznato je da postoje 4 aviona tipa Boeing E-6 Mercury. Zanimljiva činjenica je da su u prošlosti piloti nosili povez preko jednog oka. U slučaju nuklearnog bljeska tako bi sačuvali jedno oko, no danas nose posebne naočale koje se automatski zatamne u slučaju bljeska.