Zanimljiva historija
49

Koja je simbolika sunca sa ljudskim licem koje se nalazi na zastavi Argentine

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon osvajana titule svjetskog prvaka u nogometu, zastava Argentine je postala jedan od najzastupljenijih elemenata, kako u medijima tako i na društvenim mrežama širom svijeta, a mnoge je zaintrigiralo značenje sunca sa ljudskim licem koji se nalazi u njenom središtu.

Argentinska zastava datira iz 1812. godine . Ima tri horizontalne trake; gornji i donji su svijetloplavi, a srednji bijeli. Značenje iza boja zastave je predmet rasprava, ali neki kažu da bijela boja zapravo predstavlja srebro.

Rani španski konkvistadori, odnosno osvajači, nazvali su zemlju Argentina prema latinskoj riječi "Argentinum", što znači srebro, misleći da regija sadrži ogromne količine ovog plemenitog metala. Plave trake predstavljaju nebo i vode argentinskog Rio de la Plata.

Promatrajući zastavu, pogled odmah privlači njezino središte, gdje nalazimo najupečatljivije obilježje, ljudsko lice unutar zlatnog diska iz čijeg središta izlaze ravne i valovite zrake koje predstavljaju sunce.

Sunce, poznato kao "el sol de mayo" (majsko sunce) nakon majske revolucije u Argentini, koja je na kraju dovela do nezavisnosti nacije od Španije, nacionalni je simbol.

Manuel Belgrano sa zastavom Argentine
Manuel Belgrano sa zastavom Argentine

Argentinski novac koji datira iz 1813. godine ima sliku istog sunca, kao i urugvajska zastava i rane verzije peruanske zastave. Juan de Dios Tupac Amaru, peruanski potomak inkanskog plemstva, dizajnirao je Majsko sunce koje odaje počast inkanskom bogu sunca Intiju.

Inke su obožavale sunce i njegovu životvornu moć. Vjerovali su da je njihov vladar direktni potomak sunca i gradili su sunčeve hramove širom svog carstva. Izvorna nacionalna himna Argentine iz 1813. godine također ima lirsku referencu na Inke.

Argentinski političar i revolucionarni vojskovođa Manuel Belgrano dizajnirao je samu zastavu. Dizajn je temeljio na argentinskoj kokardi (čvoru sačinjenim od vrpci koji se postavljao na kape) koju je izradio 1812. godine.

Kokarda i zastava dizajnirane su nedugo nakon Majske revolucije 1810. godine, koja je konačno pomogla Argentini da stekne nezavisnost od Španjolske. Argentinski revolucionarni vojnici nosili su kokardu i zaklinjali se na vjernost zastavi kako bi pokazali odanost.

Dan nacionalne zastave slavi se 20. juna, na dan Belgranove smrti. Osim što je dizajnirao zastavu i kokardu, Belgrano je zapamćen po svojoj uključenosti u borbama za nezavisnost i slobodu, posebno u gornjem dijelu Perua.

Proslave Dana zastave najživlje su u Rosariju, mjestu gdje je argentinska zastava prvi put podignuta 1812. godine. Tamo se svake godine na Dan zastave održava parada u čast zastave. Proslave Dana nacionalne zastave odaju počast argentinskoj zastavi, zastavi koja ih podsjeća na pretke te nacije koji su se borili za nezavisnost u kojoj današnji Argentinci uživaju i slave je do današnjih dana.