Svijet
0

Kohl: Najnovije kritike nisu obračun s Angelom Merkel

FENA
Helmut Kohl (Foto: Reuters)
Helmut Kohl (Foto: Reuters)
Bivši njemački kancelar Helmut Kohl nije svoje najnovije kritike na račun politike vlade u Berlinu shvatio kao obračun s kancelarkom Angelom Merkel, kojoj je on nekada važio za ''političkog oca'', javljaju danas njemački mediji.

'Moj intervju nije obračun... ja nikada nisam imao interes za obračun, pa s tim neću početi ni sada, kada imam 81 godinu'', rekao je ''kancelar ujedinitelj'', tabloIdu ''Bild''.

Kohl je, povodom svog intervjua od prije par dana za časopis ''Međunarodna politika'', u kome je, bez navođenja imena, kritikovao vanjsku i politiku vlade u Berlinu, rekao danas da je njemu bilo jasno da će pojedini dijelovi tog intervjua izazvati veliku pažnju.

"Moja poruka je jedno jasno 'da' za budućnost Njemačke, to znači naše zemlje u centru Evrope'', pojasnio je Kohl danas i rekao da sada nije vrijeme za međustranačke igrice.

Kohl je u intervjuu ''Međunarodnoj politici'' neobično dramatičnim riječima kritikovao politiku aktuelne vlade, izražavajući bojazan da Njemačka postaje međunarodno izolirana i da u grčkoj krizi, spasu eura i zaokretu od nuklearne energije postavlja pogrešne smjernice za budućnost.

''Moramo paziti da sve ne prokockamo...mi moramo ponovo i na, za sve prepoznatljiv način, da kažemo gdje smo, kuda idemo, i da imamo vrijednosti i principe....'', rekao je Kohl u intervjuu časopisu ''Međunarodna politika''.

O historiji odnosa Kohla i Merkel njemački mediji kažu da je on važio za njenog ''političkog oca'', od koga se ona kao prva distancirala u finansijskog aferi njihove zajedničke Kršćansko-demokratske unije (CDU), vezanoj za donatorska sredstva, a u kojoj je Kohl važio kao jedan od aktera skandala.

Mediji ocjenjuju da se ipak ne može potpuno isključiti da Kohl sada ima ''zakasnjelu emocionalnu osvetu'', ali mu daju za pravo u mnogim dijelovima kritike politike ''bez kompasa''.

Kohl je, još jednom prošlog mjeseca, odmah poslije pisanja štampe, demantirao da je oštro kritikovao evropsku poliltiku kancelarke Merkel i tvrdio da je njen kurs veoma opasan.

''Ispravno je, ja sam - kao i mnogi drugi - zabrinut zbog razvoja u Evropi i eura'', rekao je Kohl tabloidu ''Bild'' prošlog mjeseca, navodeći da je pisanje 'Spiegela'' izmišljeno.

Sedmičnik ''Spiegel'' je, naime, pozivajući se na jednog Kohlovog političkog saputnika, koji je u posljednje vrijeme posjećivao ''kancelara ujedinitelja'' i rekordera na toj funkciji od 1982-1998. godine, prenio da je Kohl oštro kritikovao evropsku politiku Angele Merkel.

Poslije Kohla, jučer je vanjsku politiku njemačke vlade kritikovao još jedan bivši kancelar - Helmut Sshmidt, koji je žestoko napao ponašanje vlade u slučaju Grčke.

''Njemačka vlada je tokom cijele prošle godine budila utisak kao da joj je svejedno hoće li ili ne Grčka bankrotirati. To nije bilo ni kršćanski ni evropski'', rekao je socijaldemokrat Schmidt na jednom skupu u Frankfurtu na Majni i naglasio da je Kohl (demokršćanin) imao pravo što je zahtijevao više pouzdanosti.

Njemačka štampa je jučer pisala da se Merkel našla u nevolji i da je ''napadaju dvojica velikih njemačkih političara''.