Svijet
119

Kofi Annan: Glasajte, pravite buku i iskoristite moć koju imate u svojim rukama

Klix.ba
Kofi Annan (Foto: EPA)
Kofi Annan (Foto: EPA)
Bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan otvorenim pismom obratio se svjetskoj javnosti s ciljem ukazivanja na pasivnost društva prema savremenim problemima s kojim se svijet suočava.

"Šta zajedničko imaju epidemija ebole, negativne klimatske promjene i rat u Siriji? Našu šutnju i nedostatak političke volje", napisao je Annan u pismu koje je objavio Guardian.

Kako je naveo, većina svjetskih kriza izazvana je nedostatkom političke volje i neuspjehom liderstva naroda da se izbori s problemima s kojima se suočava.

"Pogledajte samo ebolu. Više od 40 godina znamo za tu bolest i opasnosti koje ona nosi sa sobom. Ipak, nikad nismo poduzele nikakve preventivne mjere. Tek smo počeli nešto raditi kad je proglašena epidemija, a ljudi počeli umirati", stoji u Annanovom otvorenom pismu.

Prema njegovim riječima, slična je situacija i sa negativnim klimatskim promjenama.

"Pitam se zašto smo tek 2015. godine organizovali konferenciju poput one koja je nedavno održana u Parizu? Zar do sada nismo primjećivali katastrofalne posljedice koje ostavljamo na prirodi? Odgovor je jednostavan: Nije postojala dovoljna politička volja", objasnio je bivši generalni sekretar UN-a.

Kako je rekao, ključ za rješavanje svih ovih problema leži u rukama običnih građana.

"Izađite na izbore, glasajte, a potom budite pažljivi koga birate. Istraživanja pokazuju da sve više mladih izbjegava svoju demokratsku dužnost, a da većinu glasača čine stariji. Mora se čuti glas mladih koji predstavljaju budućnost", naglašava Annan.

Rekao je i kako osim izbora građani trebaju iskoristiti svoju moć kao konzumenti, a ta moć nikada nije bila veća.

"Svaki put kada kupite neki proizvod ili platite uslugu direktno podržavate neku kompaniju. Prije nego što kupite patike, prvo istražite ponašanje kompanije koja ih proizvodi. Da li je uključena u ratne afere, kako se odnosi prema radnicima, da li zagađuje okolinu? Sve su to lako provjerljivi podaci koje uvijek treba uzimati u obzir. To je najbolji način utjecaja na velike organizacije i korporacije", rekao je predsjednik "Kofi Annan fondacije", organizacije koje se bori za mir u svijetu.

Ovaj dobitnik Nobelove nagrade za mir objašnjava da je često svjedočio slučajevima u kojima je javno mnijenje napravilo prevagu u slučaju da liderstvo zakaže.