Svijet
0

Kod Somalije gusari oteli tri broda

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pirati u vodama kod Somalije oteli su u četvrtak tri broda, uključujući japanski tanker MT Irene na kojem se nalazio i jedan Hrvat, objavio je Međunarodni pomorski ured (IMB) u Kuala Lumpuru a prenosi Reuters.

Gusari su oteli iranski brod za prijevoz rasutog tereta i japanski tanker. Dan ranije na istom je području otet malezijski tanker s 39 članova posade koji je prevozio palmino ulje.

"Oba broda napadnuta su i oteta jutros", rekao je Noel Choong, voditelj IMB-ova Centra za borbu protiv piratstva u Kuala Lumpuru.

Andrew Mwangura iz Istočnoafričkog programa za pomoć pomorcima identificirao je japanski tanker kao MT Irene, dodajući da je na njemu bilo 16 Filipinaca, dva Rusa i jedan Hrvat. Tanker je putovao prema Indiji iz Francuske kroz Adenski zaljev.

Pojedinosti o iranskom brodu još nisu poznate.

Dužnosnik japanskog ministarstva prometa objasnio je da je tanker registriran u Panami. Dodao je da kompanija koja njime upravlja nije japanska, nego je dio poslovanja prenijela na jednu japansku tvrtku. Dužnosnik nije imenovao nijednu kompaniju.

Osim toga, njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u četvrtak u Berlinu da je u somalskim vodama možda otet i jedan njemački teretni brod, prenosi France Presse.

Somalske vode smatraju se jednima od najopasnijih na svijetu. Prema IMB-u, prenosi Hina, u prvom polugodištu ove godine na tome su se području dogodila 24 piratska napada.