Svijet
0

Kočarijan: Turska ne može spriječiti druge zemlje da priznaju genocid nad Armenima

FENA
Armenski predsjednik Robert Kočarijan "pozdravio" je u četvrtak potez američkog Kongres čiji je odbor usvojio tekst u kojem se priznaje genocid nad Armenima iz 1915. godine i ocijenio da Turska ne može spriječiti druge zemlje da priznaju ove "događaje u koje niko ne sumnja".

"Pozdravljamo ovu odluku" američkog odbora, naglasio je Robert Kočarijan za štampu u Bruxellesu.

"Nadamo se da će ovo dovesti do potpunog američkog priznavanja posljedica genocida. Niko u svijetu ne sumnja u događaje koji su se odvijali 1915. godine", dodao je on.

"Ako neke zemlje odbijaju da to priznaju na nivou vlada, to je zato da ne kompliciraju svoje odnose s Turskom", kazao je.

"Činjenica da Turska odbija priznati genocid ne dopušta joj da primorava druge zemlje da poriču historijsku istinu", smatra Kočarijan.

Američki Kongres je u srijedu napravio prvi korak prema priznavanju armenskog "genocida" početkom 20. stoljeća ignorirajući prijeteća upozorenja Turske i neslaganje Bushove vlade s tekstom koji dovodi u opasnost odnose s Turskom i američku misiju u Iraku.

Tekst koji je usvojen sa 27 glasova za i 21 glasom protiv bit će upućen Zastupničkom domu na moguće glasanje u toku plenarne sjednice.

Turska kategorično negira etiketu "genocid" za smrt nekoliko stotina hiljada Armena poslije 1915. godine, pod Otomanskim carstvom i tvrdi da se radi o osveti narodu koji se povezao s ruskim neprijateljem u Prvome svjetskom ratu.