Mihail Saakašvili
0

"Kobni rezultati" ruskog priznavanja Abhazije i Osetije

FENA
Foto:AP
Foto:AP
Rusko priznavanje gruzijskih separatističkih republika Abhazije i Južne Osetije bi bio "pokušaj mijenjanja evropskih granica silom" koji bi imao "kobne rezultate", upozorio je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili u razgovoru koji je u ponedjeljak objavio francuski dnevnik.

"Mislim da je velika greška pokušaj mijenjanja evropskih granica silom. To će imati kobne rezultate i za Rusiju", izjavio je Saakašvili za Liberation, prenosi AFP.

Vijeće Ruske Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, a nešto kasnije i Duma, donji dom, izjasnili su se u ponedjeljak za takvu odluku.

"Ne vjerujem da će neko u međunarodnoj zajednici biti tako neodgovoran da to prihvati", izjavio je gruzijski predsjednik. "To je klasična invazija koja nema ničega s međunarodnim pravom", dodao je.

Gruzijski predsjednik je u razgovoru izrazio "zahvalnost" francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, predsjedavajućem Evropske unije, koji je pregovarao s Moskvom i Tbilisijem o prekidu vatre.

"Bila je to Sarkozyjeva operacija spasavanja. Da je EU-om predsjedavala neka mala zemlja ili da je Srakozy bio na odmoru, bile bi velike šanse da ruski tenkovi već budu u Tbilisiju", kazao je Saakašvili.

Gruzijski predsjednik je, također, objasnio kako je mislio na početku da je rast tenzija u Južnoj Osetiji "blef" i da se "sve može zaustaviti".

"Napravio sam grešku jer sam mislio da će glavni napad biti u Abhaziji, a ne da će Rusi napasti Tbilisi", kazao je.