{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koalicione snage: Prekinute linije komunikacije Islamske države u Siriji i Iraku

F
FENA
11.3.2015. u 10:44
0
15
Koalicione snage: Prekinute linije komunikacije Islamske države u Siriji i Iraku
0
Koalicione snage: Prekinute linije komunikacije Islamske države u Siriji i Iraku
Koalicione snage koje se bore protiv grupe Islamska država prekinule su komunikacije i puteve snabdijevanja koje koriste ekstremisti u Siriji i Iraku nakon dvosedmične operacije, navodi koalicija pod američkim vodstvom u saopćenju objavljenom u utorak navečer.
Uz podršku zračnih snaga, koalicijske snage su "slomile otpor Islamske države" u sjeveroistočnoj Siriji u blizini strateškog grada Tal Hamisa - svojevremeno uporišta Islamske države, navodi u saopćenju koalicionih snaga.

Tokom operacije koja je okončana u nedjelju, Islamska država je izgubila pristup vitalnim putevima koje je ranije koristila za transport boraca i opreme u Irak, prenosi agencija AFP.

"Snage koje se bore protoiv Islamske države zauzele su ključne dijelove autoputa 47 u Siriji, ključnu komunikacijsku vezu Islamske države i liniju snabdijevanja koja vodi do Iraka", dodaje se u saopćenju i navodi da su 94 sela oslobođena od ekstremista.

Koalicija je također saopćila da su naoružanje, vozila i borbeni položaji Islamske države uništeni.

"Ova operacija demonstrira sposobnost snaga koje se bore protv Islamske države da unište uticaj Daesha u regiji", izjavio je zapovjednik koalicionih snaga general pukovnik James Terry, koristeći arapski akronim za Islamsku državu, koja kontrolira pojedine dijelove Iraka i Sirije.

"Odlučnost tih snaga i preciznost naših zračnih udara omogućili su da se Daeshu oduzmu ključni tereni u Siriji", kazao je Terry.

Kurdske snage zauzele su Tal Hamis 27. februara uiz pomoć arapskih boraca, ali su se borbe nastavile u toj regiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: