Svijet
0

Koalicione snage i sinoć izvele zračne napade na IDIL u Siriji

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Sirijski Komitet za lokalne koordinacije (LCC) potvrdio je vijest da su koalicione snage pod vodstvom SAD-a sinoć izvele zračne napade na uporišta terorističke organizacije IDIL u mjestu Tell Abiad u sirijskom pograničnom pojasu Ar Raqqah.

Iz LCC-a javljaju da su vojni avioni SAD-a i njenih partnera sinoć gađali bivšu zgradu policije, fabriku plastike, naftnu rafineriju i vojni kamp Zerkavi u mjestu Tell Abiad koji kontroliraju snage IDIL-a.

U saopćenju se također navodi da je nakon napada izbilo niz požara na pogođenim mjestima, ali još uvijek nije poznato da li je bilo ljudskih stradanja u sinoćnjim napadima.

I iz Revolucionarnog vijeća Sirije javljaju da su koalicione snage sinoć gađale uporišta IDIL-a u Tell Abiadu i da sukobi između IDIL-a i sirijskih snaga i dalje traju na sjeveru zemlje.

Koalicione snage su i jučer izvele niz zračnih napada na uporišta IDIL-a u sirijskim gradovima Haseke, Tell Abiad i u halepskoj regiji Kobani.

Sukobi na sjeveru Sirije ne jenjavaju, a jutros su na tursku granicu pristigle i nove kolone sirijskih Kurada, koji iščekuju ulazak u Tursku i smještaj u tamošnje kolektivne izbjegličke centre. U protekloj sedmici ih je više od 160.000 ušlo u Tursku.