Svijet
0

Koalicijska vlada Angele Merkel ide dalje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da situacija nakon izbora u saveznoj pokrajini Hessen gdje je između stranaka vladajuće koalicije, Kršćansko demokratske unije (CDU) i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), izbio sukob oko sastavljanja lokalne vlade, neće utjecati na rad savezne vlade.

"Ja ne vidim kako bi situacija u Hessenu mogla utjecati na rad savezne vlade", rekla je Merkel nakon sastanka predsjedništva CDU-a.

Ona je naglasila da je gubitak preko 12 posto glasova u Hessenu "vrlo bolan", ali da je CDU ipak pobijedio.

"Unatoč minimalnoj prednosti CDU je ipak osvojio najviše glasova i time pravo na sastavljanje vlade u Hessenu", zaključila je Merkel.

Ona je izrazila potporu premijeru Hessena, demokršćanskom političaru Rolandu Kochu, iako mnogi analitičari smatraju da je upravo on prouzročio katasrofalne rezultate CDU-a svojom kontroverznom predizbornom kampanjom tijekom koje se okomio na strance u Njemačkoj.

"Ja i dalje mislim da je Koch vodio ispravnu kampanju", izjavila je Merkel.

Unutar CDU-a istodobno raste otpor prema Rolandu Kochu. Tako demokršćanski Tursko-njemački forum od kancelarke Angele Merkel traži jače okretanje stranke prema strancima koji žive u Njemačkoj i jasno ograđivanje od "polarizirajuće kampanje" Rolanda Kocha koja je, po mišljenju te udruge, uzrokovala drastičan pad povjerenja "ne samo stranaca nego i širih slojeva" društva prema radu CDU-a.

Roland Koch je najavio da unatoč pat poziciji koja nakon izbora vlada u Hessenu "niti ne pomišlja" na koalicju s SPD-om.

SPD, čija je kandidatkinja u Hessenu Andrea Ypsilanti, osvojila samo 3500 glasova manje pa stoga Kochu osporava pravo na sastavljanje vlade, smatra da treba nastaviti s radom savezne vlade. Također ističe da "treba izvući pouku" jer su jučerašnji lokalni izbori pokazali kako birači podržavaju stranke s izraženim socijalnim programom, javila je Hina.

"Sada trebamo prionuti rješavanju daljnjih problema posebice onih vezanih uz tržište rada", rekao je glavni tajnik SPD-a Hubertus Heil.

Jučer su u saveznim pokrajinama Donjoj Saskoj i Hessenu održani izbori za lokalne parlamente a u obje pokrajine je pobijedila CDU.

Sljedeći lokalni izbori održat će se krajem februara, i to u Hamburgu koji uživa status savezne pokrajine.