Svijet
0

Koalicija u Iraku nema informacija o napadu na sirijsko selo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Snage međunarodne koalicije u Iraku, pod zapovjedništvom Sjedinjenih Država, objavile su u ponedjeljak da nemaju "nikakvih informacija" o napadu na selo u Siriji, koji sirijske vlasti pripisuju američkoj vojsci.

"Snage međunarodne koalicije nemaju nikakvu informaciju o incidentu u Siriji", objavila je međunarodna koalicija, javlja AFP.

Na pitanje novinara da li to odsustvo informacija znači da koalicija nije bila obaviještena o operaciji, ponovljeno je da "jednostavno nemaju nijednu informaciju o tome incidentu".

Sirija je osudila napad američkih vojnika koji su u nedjelju helikopterima stigli iz Iraka i napali jednu zgradu u pograničnom sirijskom selu te ubili osam osoba, ocjenjujući tu operacija "opasnom".

U Washingtonu je glasnogovornik Pentagona izjavio da nema "zvaničnog odgovora" na informacije o toj operaciji, koja bi bila prva ove vrste koju je SAD pokrenuo na sirijskoj teritoriji.

Prema sirijskoj štampi, američki helikopteri povrijedili su sirijski zračni prostor u nedjelju popodne. Oni su ušli osam kilometara duboko u sirijsku teritoriju.