{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko u Bleiburgu bude nosio zastavu NDH ili uzvikivao "ZDS" bit će odmah kažnjen

S
26.4.2018. u 10:54
57
93
Ko u Bleiburgu bude nosio zastavu NDH ili uzvikivao "ZDS" bit će odmah kažnjen
57
Ko u Bleiburgu bude nosio zastavu NDH ili uzvikivao "ZDS" bit će odmah kažnjen
Austrijski državni tužilac i sudije izricat će na licu mjesta u Bleiburgu kazne svakome ko bude nosio fašističke i ustaške simbole, navode austrijski mediji.
Tako će svi koji budu nosili simbole Nezavisne Države Hrvatske ili uzvikivali "Za dom spremni" odmah biti kažnjeni, najavljuju austrijski mediji.

Na austrijskoj teritoriji održava se najveći fašistički skup u Evropi - poručuju političari u Beču, koji traže jedinstven zakon za EU kako bi se kažnjavali oni koji nose simbole fašizma.

Austrijski političari, i desnica i ljevica, ujedinjeni su u stavu da na komemoraciji u Bleiburgu treba spriječiti svaki pokušaj isticanja takvih simbola.

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska biskupska konferencija i "Počasni blajburški vod" će ove godine pažljivo organizovati okupljanje kraj Bleiburga kako bi bili izbjegnuti incidenti.

"Katolička crkva nikada nije podržavala provokatore sa ustaškim kapama koji su dolazili na polje kraj Bleiburga. To su provokatori jer je uglavnom riječ o mladima koji nisu mogli imati nikakve veze sa ustaškim pokretom, a policija ih nikada nije identifikovala", tvrde na zagrebačkom Kaptolu.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Rajner, za razliku od austrijske javnosti, tvrdi da proteklih godina "nije vidio one koji su isticali ustaške simbole".

Iako su neki austrijski političari predlagali zabranu ovogodišnjeg skupa na Bleiburgu, premijer Austrije Sebastian Kurz objasnio je da nema ovlaštenja da ga zabrani, jer skup ne organizuje država već Crkva.

Austrijski europarlamentarci, pak, smatraju da EU treba da donese jedinstveni zakon koji bi vrijedio za sve članice, a kojim bi bilo zabranjeno isticanje ustaških i fašističkih simbola, te veličanje fašizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: