Ugroženo im bogatstvo
44

Ko su najbogatiji tajkuni Kazahstana za kojeg se strahuje da je na rubu građanskog rata

B. R.
Dinara Kulibaeva, kćerka bišveg predsjednika Kazahstana (Foto: Nur.kz)
Dinara Kulibaeva, kćerka bišveg predsjednika Kazahstana (Foto: Nur.kz)
Među kazahstanskim milijarderima su kćerka i zet Nursultana Nazarbayeva, bivšeg predsjednika Kazahstana za kojeg se strahuje da je na rubu građanskog rata.

Bogatstvo milijardera, tajkuna u čijem su vlasništvu neke od najpoznatijih kompanija u ovoj zemlji je ugroženo posljednjih nekoliko dana usljed protesta protiv režima.

Prema pisanju online izdanja američkog poslovnog lista Forbes, bogatstvo četiri milijardera, među kojima su Nazarbayeva kćerka Dinara Kulibaeva i zet Timur Kulibaev, je 4. januara bilo manje za tri milijrde dolara. Protesti su uslijedili nakon poskupljenja plina, a njime su se građani usprotivili i korupciju koja je postala sveprisutna tokom vladavine Nazarbayeva.

Vrijednost akcija dvije velike kazahstanske banke Kaspi i JSC Halyk Bank je smanjena usljed protesta tokom kojih su zapaljene i zgrade institucija. U izvještaju analitičara britanske kompanije PRISM Political Risk Management Benjamina Godwina iz 5. januara je istaknuto da je porodica Nazarbayev taj dan privatnim avionima napustila Kazahstan.

Pozivajući se na izvor blizak ovoj porodici, Godwin je naveo da je porodica lojalna ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu otišla u Moskvu.

Najveći dioničar u Kaspi banci je njen čelnik milijarder Vyacheslav Kim. Izvršni direktor spomenute banke je također milijarder Mikhail Lomtadze.

Dinara Kulibaeva i njen suprug Timur Kulibaev su vlasnici dionica u banci JSC Halyk. Njihovo bogatstvo vrijedi 3,1 milijardu dolara. Zet bivšeg predsjednika je gradio poslovnu karijeru u industriji prirodnih resursa. Između ostalog, bio je i u Upravnom odboru kompanije Gazprom, piše Forbes.