Hapšenje u SAD-u
0

Ko su Hutaree, samozvana kršćanska milicija?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Američka ekstremna organizacija Hutaree, sastavljena od devet članova planirala je nedavno da krene u rat sa Antikristima, ''zlim Jevrejima i zlim muslimanima'', i pored toga da pobije neke američke zvaničnike, objavljujući na taj način rat Vladi SAD-a, prenose američki mediji.

FBI je proteklog vikenda napravio raciju u državama Michigan, Ohio i Indiana, i uhapsio članove militantne grupe pod imenom Hutaree, što u prijevodu znači "Kršćanski ratnici".

Oni su pod tim imenom na internet stranici postavili materijal koji opisuje žestoke religijske obračune koje su se oni spremali otpočeti.

Članovi ove organizacije vjeruju da akt nasilja može dovesti do Sudnjeg dana koji je propisan u Starom pismu, i stoga su se oni naoružavali i planirali da idu u rat protiv Antikrista, ''zlih Jevreja i muslimana.''

Oni su svoje vježbe čak dokumentovali tako što su objavili niz videa koji se mogu pogledati na YouTubeu. Pored ovoga, isticali su razloge za svoje akcije.

''Isus je htio od nas da budemo spremni i da se branimo koristeći mač i ostanemo živi koristeći opremu. Mi smo spremni da branimo sve one koji pripadaju Kristu i sačuvamo one koji nisu. Mi ćemo i dalje širiti riječ, a borbu ćemo zadržati do velikog vremena koje dolazi. Nas će jednog dana vidjeti neprijatelji i upoznati nas na bojnom polju. Mi ćemo doprijeti do onih koji su još uvijek slijepi i njihov život odnijeti Kristu'', piše na internet stranici ove ekstremne organizacije.

Grupa je uhapšena i protiv nje je podignuta optužnica. Prema navodima optužnice, devet članova grupe, osam muškaraca i jedna žena, planirali su nametnuti rat američkoj vladi. Da bi podstakla takav rat, grupa je planirala ubistvo zvaničnika koji su zaduženi za provođenje zakona. Potom bi sačekala sahranu ubijenih a onda ponovo započela napade na druge zvaničnike koji bi došli na sahranu.

Za ovu grupu se smatra da su ekstremni vjerski fanatici.

Michael Lackomar, lider Volonterske milicije Jugoistočnog Michigana, rekao je da je dobio poziv od Hutaree grupe u subotu naveče, a prema njegovim riječima, iz ove grupe su rekli da ih policija hapsi i da očekuju njegovu pomoć, koju ipak nisu dobili.