Jedinica koja ne gubi
74

Ko su Duhovi Bahmuta: Elitni snajperisti koji su eliminirali stotine ruskih vojnika

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Ukrajinska vojska pokušava povratiti grad Bahmut koji je krajem svibnja pao u ruske ruke. Međutim, u sklopu protuofanzive, Ukrajinci uspijevaju napredovati u gradu, kojemu pomaže elitni snajperski tim pod nadimkom "Duhovi Bahmuta".

U posljednjih šest mjeseci uspjeli su pogoditi 524 ruska vojnika, mnogi od njih su označeni kao "značajne mete". To javlja britanska informativna televizija BBC, koja je razgovarala s nekoliko članova ovog tima.

"Duh je moj pozivni znak. Kada smo počeli unositi teror u Bahmut, dobili smo ime Duhovi Bahmuta", rekao je komandant snajperista britanskoj televiziji.

Baza ovih dvadesetak elitnih ukrajinskih snajperista je nadomak položaja ruske artiljerije u području grada.

"Artiljerija uvijek zabrinjava ljude. Ali od njega se možete sakriti, ali ne od snajperista", rekao je "Duh" za BBC.

On sam je uspio eliminisati 76 okupatora, a cijeli njegov tim ukupno 524.

"To je potvrđena brojka. Znam da je to istina", rekao je, istaknuvši da njegov tim elektronički bilježi svaki hitac iz puške.

Ali ne broji svaki snajperist koliko je pripadnika ruske vojske upucao.

"Nema se čime ponositi. Mi ne ubijamo ljude, ali uništavamo neprijatelje", rekao je Kuzia, koji je prije rata radio u fabrici i ne voli oružje. Ali kada je Rusija napala njegovu zemlju, bez oklijevanja je uzeo oružje u ruke kako bi zaštitio svoju zemlju.

Britanski novinari pratili su Duhove iz Bahmuta na jednoj od njihovih redovnih misija, za što je Kuzia uzeo snajpersku pušku Barrett američke proizvodnje.

"Svaka misija je opasna, ako pogriješimo, neprijatelj nas može pogoditi. Naravno da se bojim. Samo budala ne bi", rekao je Kuzia prije misije.

S njim su išli i njegov promatrač Taras i vozač Kusch, koji ih je obojicu doveo što bliže prvoj liniji. Ali tokom putovanja morali su biti oprezni, jer je dio rute još bio pod vatrom ruske artiljerije.

Nakon dvadesetak minuta vožnje od svoje baze, dvočlani tim se probio do srušene kuće.

"Bog s tobom", rekao je vozač nakon što su snajperist i njegov osmatrač sletjeli.

Nakon povratka u bazu Kuzia je britanskoj televiziji prikazao video misije koja je trajala oko sedam sati. "Jedan hitac, jedna meta", rekao je o slikama koje pokazuju pucanje ruskog mitraljesca koji je pucao na ukrajinske vojnike u blizini prve linije fronta.

"Sretan sam što sam se vratio, što su svi živi", rekao je s velikim olakšanjem na licu.

U šest mjeseci koliko ova grupa elitnih vojnika djeluje u blizini Bahmuta, nitko od njih nije poginuo. Međutim, nekoliko ih je ranjeno.

"Svako putovanje može biti naše posljednje, ali mi činimo plemenito djelo", rekao je Duh, znajući da jedan tim snajperista ne može dobiti rat. Ali vjeruje da bi njegova grupa mogla imati barem "neki utjecaj".

Međutim, prema Kuschu, njegov tim ima barem psihološki utjecaj na protivnika, jer love jednog za drugim ruskim vojnicima, s mjesta gdje ih se ne može vidjeti ili čuti.