{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko se boji pada zida još...

F
10.9.2009. u 13:50
0
3
Ko se boji pada zida još...
0
Ko se boji pada zida još...
Foto: AFP/File
Velika Britanija i Francuska su 1990. godine strahovale od mogućih posljedica pada Berlinskog zida i ponovnog ujedinjenja Njemačke, piše u četvrtak dnevnik Financial Times, pozivajući se na tajne dokumente britanske vlade čije bi objavljivanje trebalo da uslijedi u petak.
List otkriva da je tadašnji francuski predsjednik Francois Mitterrand tokom razgovora u četiri oka upozoravao britansku premijerku iz tog vremena Margaret Thatcher da bi ujedinjena Njemačka mogla da, kako je rekao, zauzme više teritorije nego što je to Hitleru ikada pošlo za rukom.

Tajni vladini spisi, prema pisanju Financial Timesa, ukazuju na duboku uznemirenost i bojazan Londona i Pariza da bi ponovno ujedinjenje, nakon pada Berlinskog zida, moglo Njemačku vratiti na njezin predratni put a Nijemce, kako se tokom jednog sastanka s Margaret Thatcher izrazio francuski predsjednik, preobrati u loše ljude koji su nekada dominirali Evropom.

Financial Times dodaje da arhivski materijal potvrđuje duboko usađeno protivljenje Margaret Thatcher ponovnom ujedinjenju Njemačke kao i njezino neslaganje s britanskim ministarstvom vanjskih poslova u vezi s tim.

U jednom dokumentu se čak navodi da je tadašnja britanska premijerka alarmantnim nazvala ponašanje svog ambasadora u Njemačkoj, koji je, po njezinoj ocjeni, bio previše naklonjen spajanju Zapadne i Istočne Njemačke, piše Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: