Svijet
0

Ko ne ratuje, taj ne profitira

Sarajevo-x.com
Rat u Iraku je unosan posao. Dok američki vojnici i irački civili svakodnevno ginu, kompanije koje obezbjeđuju sve, od tjelohranitelja preko čistih čarapa do svakodnevno gotovih jela, zarađuju velike novce. Ne postoji uzalud izreka: "Nekome rat, a nekome brat". Kompanija koje imaju taj unosan ugovor je mnogo, a mi ćemo navesti njih 10 sa najvećom zaradom.

Rat u Iraku je do sada "progutao nekoliko stotina milijardi dolara. Nedavno je predsjednik Bush zatražio odobravanje još 50 milijardi dolara za troškove rata. Predviđanja stručnjaka kažu da će do povlačenja Amerikanaca iz Iraka biti potrošeno više od bilion (1000 milijardi) dolara. Zato je sasvim logično zapitati se gdje taj novac odlazi?

Pored vojnih operacija, treba tu vojsku održavati, treba ih hraniti, oblačiti, prati itd. San svake kompanije je ugovoriti neki tako veliki posao koji će im omogućiti sigurnu i "masnu" zaradu na duži period. U Iraku ima mnoštvo kompanija koje su ugrabile neki dio posla, a mi predstavljamo njih deset, kojima je baš upala kašika u med.

KBR Inc. je jedna od najvećih građevinskih firmi na svijetu. Oni se bave i energentima i imaju dugu tradiciju rada sa američkom vojskom. U periodu od 2003. do 2006. ova kompanija je u Iraku zaradila 17,2 milijarde dolara.

Veritas Capital Fund je na drugom mjestu po zaradi u Iraku. Specijalnost joj je investiranje u odbranu i kompanije koje se bave avijatikom u visokim dijelovima atmosfere. DynCorp International je kompanija koju je Veritas kupio 2005. godine, a koja se bavi obezbjeđivanjem logistike poput osiguranja, prevodilaca i sl. Njihova zarada je 1,4 milijarde dolara.

Kompanije Washington Group International, Fluor, Perini i Parsons bave se restauracijom i popravkom i održavanjem naftnih polja, elektrana, vodovoda, vojnih baza i škola.

Environmental Chemical je na četvrtom mjestu i bavi se odlaganjem municije. International American Products postavlja sisteme za dovod struje u vojne kampove, a L3 Communications obezbjeđuje usluge sigurnosti, postavlja sisteme za sigurnosnu idetifikaciju te vrši edukaciju za policijske snage.

kompanija/zarada u milionima dolara

  1. KBR Inc. - 17,226
  2. Veritas Capital Fund - 1,444
  3. Washington Group International - 931
  4. Environmental Chemical - 878
  5. International American Products - 759
  6. Fluor - 757
  7. Perini - 650
  8. Parsons - 540
  9. First Kuwaiti General Trading & Contracting - 500
  1. L-3 Communications - 359