Sve popularniji
18

Ko je ultrakonzervativni mornarički oficir koji želi zamijeniti Putina

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Bivši kapetan ruske mornarice i ratni veteran rata u Čečeniji Ivan Otrakovski želi zamijeniti predsjednika Vladimira Putina u Kremlju. 47-godišnji utemeljitelj Svetoruskog pravoslavnog pokreta okupio je oko sebe nekoliko ultrakonzervativnih časnika istomišljenika i najavio svoju kandidaturu za predsjednika.

Spomenuti pokret, koji ima jake veze s Ruskom pravoslavnom crkvom i koji organizira patrole zbog navodne zaštite svoje imovine, Otrakovsky je osnovao prije dvanaest godina. Sada je, okružen uniformiranim saradnicima, videom ojbavio da se namjerava kandidirati za najvišu državnu dužnost.

Među programskim prioritetima Otrakovskog je, primjerice, izlazak Rusije iz svih "porobljavajućih međunarodnih trgovinskih sporazuma" te izbacivanje dolara i eura s ruskog tržišta. Rusi ne bi trebali posjedovati te valute, mogli bi imati samo rusku nacionalnu valutu, koju Otrakovski želi ojačati.

Prema njegovim riječima, Moskva bi također trebala prekinuti diplomatske odnose sa svim "neprijateljskim" državama. Otrakovski također želi potpuno zaustaviti useljavanje i progresivnom populacijskom politikom osigurati da se broj stanovnika Ruske Federacije sa sadašnjih 143 milijuna poveća na milijardu.

Grupa Otrakovskog također namjerava "očistiti" društvo od svih "neprijatelja i izdajnika" i razvlastiti oligarhe koji su 1990-ih "profitirali na bogatstvu naroda". Od sada, nijedan ne bi trebao postojati.

Funkcija šefa države trebala bi dobiti novi naziv, umjesto predsjednika to bi bio "Vrhovni vladar”. Temeljni zakon trebao bi dobiti i novi naziv, koji se ne bi smio zvati Ustav, nego "Ruska istina".

70-godišnji Putin još nije objavio hoće li tražiti ostanak u Kremlju. No, može se kandidirati, iako je dosad četiri puta obnašao dužnost predsjednika. To je omogućeno ustavnim amandmanom koji je potvrđen referendumom 2020. godine.