Svijet
0

Ko je odgovoran za spašavanje imigranata na moru?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zemlje Evropske unije trebalo bi da usvoje zajednička pravila koja bi razjasnila ko je odgovoran za spašavanje ilegalnih imigranata na moru, saopćeno je u srijedu navečer u Bruxellesu.

Prošle sedmice je 27 Afrikanaca koji su doživjeli brodolom provelo tri dana držeći se za ribarske mreže u Sredozemnom moru dok su vlasti Malte i Libije raspravljale o tome ko ih treba spasiti. Na kraju ih je prihvatila talijanska mornarica, prenosi Reuters.

Malta je također odbila dopustiti španskom remorkeru da preveze na njeno kopno još 26 imigranata, koje je Španija na kraju prihvatila.

"Svako od nas shvata da je to veliki problem," rekao je glasnogovornik evropskog povjerenika za emigraciju Franca Frattinija.

Pravila Ujedinjenih nacija koja se odnose na pomorsko pravo nisu dovoljno jasna i trebalo bi da budu usklađena sa normama EU-a, kazao je Frattini na konferenciji za novinare.

Španska vlada je u srijedu saopćila da će prihvatiti 26 Afrikanaca koji nisu dobili dozvolu da se iskrcaju na Maltu, ali i zahtijevala određena pravila o tome ko bi trebalo da odgovara za spasavanje imigranta na moru.

Sve veći veći broj imigranata koji dolaze u Evropu u potrazi za boljim životom svake godine izgubi život tokom opasnog putovanja na koje kreću u otvorenim drvenim čamcima, s malim zalihama vode i hrane.