Bio odlučan da uspije
4

Ko je novi predsjednik Paragvaja: Pena dobio dijete kao tinejdžer, nije odustao od studiranja

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Santiago Pena (44), kandidat konzervativne stranke Colorado, novi je predsjednik Paragvaja sa osvojenih 42,8 posto glasova, nakon što su skoro svi listići prebrojani.

Ekonomista i bivši ministar finansija Pena prvi put u anketama je zaostajao za rivalom lijevog centra Efreinom Alegreom.

Penu opisuju kao tehnokratu sa sa briljantnom akademskom karijerom, ali sa malo političkog iskustva.

Bivši ekonomista MMF-a i član odbora centralne banke ušao je u politiku pod bivšim predsjednikom Horaciom Cartesom, koji je pod američkim sankcijama zbog navodne korupcije.

Pena je bio ministar finansija za vrijeme Cartesa, koji je vođa stranke Colorado. Protivnici Penu opisuju kao Cartesovog sekretara.

Pena je sa suprugom Leticijom Okampos zajedno od tinejdžerkih dana, oženio je nakon što je ostala trudna, a imaju sina od 26 i kćerku od 17 godina.

"Bio je to težak period u mom životu", rekao je Pena jednom intervjuu o ranom roditeljstvu.

Međutim, kako je kazao, to ga je navelo da se posveti principima posvećenosti, odgovornosti i poštenja, zbog saznanja da postoje osobe koje zavise od njega.

Rekao je da su obje porodice pomogle njemu i supruzi kao mladom paru i ohrabrile ga da nastavi studiranje,

Pena je branitelj onoga što opisuje kao tradicionalne porodične vrijednosti, protivnik je abortusa i homoseksualnih brakova.

Za razliku od Alegrea, Pena je rekao da će sačuvati diplomatske odnose s Tajvanom uprkos zahtjevima u poljoprivrednoj i stočarskoj industriji da se otvori izvozno tržište u Kinu.