U vrijeme pandemije
6

Ko je Dominic Raab koji će mijenjati Borisa Johnsona? Pravnik, euroskeptik i karate majstor

I. Č.
Dominic Raab (Foto: EPA-EFE)
Dominic Raab (Foto: EPA-EFE)
Šef britanske diplomatije Dominic Raab, pripadnik nove garde konzervativnih političara, službeno će mijenjati premijera Borisa Johnsona dok se nalazi na intenzivnom liječenju u londonskoj bolnici St Thomas.

Dominic Raab je do sada predsjedavao sastancima kada je Boris Johnson bio odsutan. Iz Downing Street broj 10 saopćeno je danas da će Raab mijenjati Johnsona na funkciji premijera "kada to bude nužno".

A ko je Raab?

Raab je 46-godišnji advokat specijaliziran za međunarodno pravo. Odgajan je u Buckinghamshireu. Pohađao je gimnaziju dr. Challoner u Amershamu, prije nego što je studirao pravo na univerzitetima Oxford i Cambridge.

Raab je sin židovskog izbjeglice iz Češke koji je stigao u Britaniju 1938. godine bježeći od nacista. Otac mu je umro od raka kada mu je bilo samo 12 godina i majka ga je odgojila u anglikanskoj vjeri.

Nositelj je crnog pojasa u karateu treći dan i amaterski bokser. Oženjen je i otac dvojice sinova Petera i Joshue.

Radio je kao advokat u komercijalnom sektoru i Ministarstvu vanjskih poslova prije nego što je ušao u politiku 2006. godine.

Godine 2003. imenovan je u diplomatski tim britanskih advokata koji su u Hagu istraživali ratne zločine Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Charlesa Taylora.

Između 2006. i 2008. bio je šef kabineta Davida Davisa, tada konzervativnog ministra unutarnjih poslova u sjeni.

Politička karijera

U britanski parlament prvi je put izabran 2010. godine. Pet godina poslije prvi put ulazi u izvršnu vlast, kada u vladi Jamesa Camerona postaje zamjenik ministra pravosuđa.

Godinu poslije, uoči referenduma o Brexitu, već je gorljivi aktivist u kampanji za izlazak iz Evropske unije.

U vladu se vraća 2017. prvo kao ministar pravosuđa, a zatim i stanovanja.

Theresa May imenovala ga je ministrom za Brexit nakon ostavke Davida Davisa 2018. godine, ali Raab nije oklijevao napustiti funkciju već tri mjeseca poslije nezadovoljan sporazumom o Brexitu koji je May sklopila s Briselom.

Nakon ostavke Therese May natjecao se za predsjednika Konzervativne stranke, ali je ispao u drugom krugu glasanja, odnosno završio na šestom mjestu. Tada je podržao kasnijeg pobjednika Johnsona koji mu je uzvratio imenovanjem za ministra vanjskih poslova.