Svijet
79

Ko je bio napadač u Tunisu: Student mašinstva i navijač Real Madrida

Klix.ba
Seifeddine Rezgui (Foto: EPA)
Seifeddine Rezgui (Foto: EPA)
Nedugo nakon što će u četvrtak hladnokrvno ubiti 38 turista u Tunisu, Seifeddine Rezgui bio je kod kuće i sa stricom razgovarao o životu i studijima.

Stric napadača kazao je kako se Rezgui ponašao potpuno normalno, te da nije davao nikakve naznake šta planira uraditi.

On dodaje da je Rezgui bio simpatičan dječak kada je bio mlađi, te da je volio fudbal i breakdance.

"Izgledalo je da će imati dug i srećan život. Svi smo bili šokirani kada smo čuli vijesti i vidjeli njegovu fotografiju. Majka mu je bila očajna", kazao je njegov stric.

Dodaje kako je tačno da je Rezgui išao u džamiju, ali da se ipak nije razlikovao od drugih mladića.

"Poslije toga znao je otići u kafić ili igrati fudbal s prijateljima. Cijela porodica je u šoku jer nismo ni pretpostavljali na šta je sposoban", rekao je on.

Njegov stric ističe kako on nikada nije nosio bradu i da nikada nije viđen s nekim ko je ima.

“U Gafuru ima takvih ekstremista, ali ja ga nikad vidio u društvu s njima. A sada puca u ljude iz kalašnjikova. Potpuno smo zbunjeni”, kazao je on.

Rezgui je poput većine mladih Arapa bio korisnik društvenih mreža. Na njegovom Facebook profilu uočljivo je da je bio ljubitelj arapskog repa i fudbalskog kluba Real Madrida, ali i da je podržavao Islamsku državu čije je propagandne video snimke često postavljao na svoj zid.

Za Novu godinu 2015. objavio je posljednji post koji glasi: "Nek mi Bog pomogne da se spasim iz ovog nepravednog svijeta i uništi njegove stanovnike i učini da pate. Pamtiće vas samo ako su mrtvi”.

Jednom prilikom Rezgui je na svom Facebook napisao: "Ako je džihad zločin, onda svijet treba znati da sam ja kriminalac".

Vlasti će pokušati utvrditi zašto Rezgui nije bio aktivan od tog dana na društvenim mrežama, a policija je zaplijenila njegov laptop. Kako prenose mediji u porodičnoj kući u Gafuru navodno su uhapšeni i njegovi roditelji.

Iz Ministarstva pravde Tunisa potvrđeno je da je Rezgui bio član radikalne grupe Islamska omladina, te da je za vrijeme napada već sarađivao sa IDIL-om.

Podsjećamo, Islamska država jučer je na svojoj web stranici objavila njegovu fotografiju s dvije puške.

Rezgui nije od ranije poznat vlastima, a ni policiji u Tunisu. On je bio student mašinstva na Univerzitetu u Keruanu i nikada nije putovao u inostranstvo.