Napadač u Pragu
84

Ko je bio David Kozak: Nagrađivani student historije, navodno ga inspirisao ruski ubica

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
U pucnjavi na Karlovom univerzitetu u Pragu ubijeno je 15 ljudi, a počinilac je bio student Filozofskog fakulteta David Kozak. Napadača je navodno inspirisala 14-godišnja Ruskinja koja je izvela sličan napad početkom mjeseca.
Kozak je bio student historije koji je imao odlične rezultate na fakultetu. Diplomirao je evropsku historiju, te je nastavio i master studij u kojem se fokusirao na historiju Poljske.

Koliko mu je dobro išao studij dokaz je i nagrada Poljskog instituta u Pragu koju je dobio u maju za rad "Problematika antagonizma Galicijskog seljačkog i Krakovskog ustanka 1846".

Dvadesetčetverogodišnjak je istovremeno patio od psihičkih problema, a glavom su mu se motale izopačene misli. Htio je ubijati, a sudeći po poruci koju je iza sebe ostavio na društvenoj mreži Telegram, o svemu je dugo razmišljao.

"Dopustite mi da se predstavim. Ja sam David. Želim počiniti pucnjavu u školi i možda samoubistvo. Alina Afaskinova mi je stvarno puno pomogla", napisao je Kozak na Telegramu.

On se osvrnuo na slučaj od 7. decembra, kada je 14-godišnja djevojka ubila dva učenika, ranila njih pet, a zatim počinila samoubistvo u gimnaziji u Brjansku u Rusiji.

"Uvijek sam želio ubiti, mislio sam da ću biti manijak. Tada sam shvatio da je masovno ubistvo mnogo isplativije od serijskog ubistva. Kao što sam rekao... Čekao sam... Sanjao sam... Želio sam... Ali Alina je bila zadnji potisak. Kao da je sišla s neba da mi pomogne", napisao je Kozak i dodao da mrzi svijet i da želi izazvati što više boli.

[TWITTER]1737875571009351767[/TWITTER]

Kozak je na Telegramu napisao da želi zatvoriti svoj račun, no onda je pročitao da bi bilo najbolje ovu poruku napisati nekoliko sati prije pucnjave. Međutim, policija još uvijek provjerava ovaj račun da vidi je li doista pripadao napadaču.

Najprije je ubio oca u Hostounu, a zatim krenuo u Prag. Raspolagao je cijelim arsenalom, policija je pronašla oružje kratke i duge cijevi, te eksploziv.