"Putinov mozak"
335

Ko je Aleksandar Dugin, ruski ideolog koji je hvalio Milorada Dodika

F. H.
Aleksandar Dugin
Aleksandar Dugin
U eksploziji automobila u blizini Moskve smrtno je stradala Darja Dugin, kćerka Aleksandra Dugina kojega mediji nazivaju "Putinovim mozgom". Njegovi stavovi u sebi nose i mnoge elemente koji se mogu označiti kao fašizam.
Neki mediji nagađaju da je pravi cilj napada bio sam Aleksandar Dugin, ideolog moderne Rusije.

Ipak, istaknuti novinar i istraživač Rusije Kamil Galeev kazao je da događaj možda i ne treba interpretirati kao napad na Aleksandra Dugina. On je istakao da se Darja bavila politikom na svoju ruku i da je porodično ime koristila kako bi uspostavila veze i status u visokoj politici Moskve.

Dalje, Galeev navodi da je stvaranje veza i povezivanje među elitom u Rusiji još od sovjetskog doba sumnjiva aktivnost koja se može protumačiti kao nelojalnost i da je Darja bila prilično aktivna u toj vrsti povezivanja.

U svakom slučaju, u očima Zapada, Dugin je jedna od osoba koja je propagiranjem svoje ideologije uveliko oblikovala modernu političku misao Rusije, učinila je agresivnijom u cilju stvaranja "ruskog svijeta".

Dugin je još 1997. godine objavio knjigu "Osnove geopolitike" u kojoj raspravlja o svjetskom poretku i tvrdi da Rusija mora svoju poziciju ojačati uključivanjem Ukrajine i Gruzije. Također, Dugin se ističe po svojim antiglobalističkim stavovima i ističe Rusiju kao kičmu otpora liberalnom svijetu.

""Ovo nije rat s Ukrajinom. To je konfrontacija s globalizmom kao integralnom planetarnom pojavom. To je konfrontacija na svim nivoima - geopolitičkom i ideološkom. Rusija odbacuje sve u globalizmu - unipolarnost, atlantizam, s jedne strane, i liberalizam, antitradiciju, tehnokratiju, jednom riječju veliko resetiranje, s druge. Jasno je da su svi evropski lideri dio atlantističke liberalne elite", rekao je Dugin prilikom jednog od opravdavanja invazije na Ukrajinu.

Kako tvrdi Dugin, njegova velika ljubav je Srbija za koju smatra da će u konačnici izabrati rusku geopolitičku agendu oživljavanja slavenstva.

Prilikom ovog govora Dugin je istakao i ulogu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog njegove blokade pridruživanju sankcijama protiv Rusije.

"Mi jako cijenimo šta Dodik radi u Bosni i Hercegovini. Mislim, da to pomaže, u tako kritičnoj situaciji da se ne izreknu sankcije Rusiji. To je herojsko djelo. To će koštati mnogo Srbiju, pokušat će da vas još jednom kazne kao što su prije 30, 35 godina", kazao je Dugin.

Ideja koju Dugin zastupa, zasniva se na stvaranju obnovljene moćne Rusije koja će minimalno uključivati Ukrajinu i Gruziju, također negira postojanje ukrajinske nacije i ukrajinske historije. Slične stavove je prije nekoliko mjeseci iznijela i njegova ubijena kćerka Darja kazavši da su Ukrajinci podljudi i da Ukrajina mora biti uništena.

Cilj je Rusiju predstaviti kao alternativu "dekadentnom Zapadu" i uspostaviti proširenu konzervativnu Rusiju kao svjetsku silu sa utjecajem koji će se minimalno moći mjeriti sa onim kojeg je posjedovao Sovjetski savez.