{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko će suditi Karadžiću i drugima

F
29.11.2008. u 19:26
0
22
Ko će suditi Karadžiću i drugima
0
Ko će suditi Karadžiću i drugima
Suđenje bivšem predsjedniku Republike srpske Radovanu Karadžiću moglo bi zapasti u poteškoće jer je Haški sud u krizi zbog gubitka osoblja, objavio je u subotu londonski The Guardian.
Dnevnik liberalne orijentacije piše da međunarodni sudovi za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) i Ruandi (ICTR) gube osoblje u golemom broju jer mnogim uposlenicima u skladu s prvobitnim mandatom ICTY-a idućeg mjeseca ističu ugovori.

Iako su odobrena produženja najmanje do kraja 2009. godine, očekuje se da će do 40 posto uposlenika otići sa svojih radnih mjesta zbog neizvjesnosti u vezi s dužinom trajanja ugovora.

Mnogi od onih koji planiraju otići, među kojima su pravnici, istražitelji i čuvari, posjeduju specijalizirana znanja potrebna za uspješno vođenje suđenja.

Navodno su visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija čiji su tribunali "ad hoc" sudovi izrazili zabrinutost zbog ove situacije.

Guardian prenosi i zabrinutost Ricka Cottama, predsjednika sindikata zaposlenih u Haškom sudu, za sigurnost osoblja iz bivše Jugoslavije po povratku kući, s obzirom na to da mnogi njihovi sunarodnjaci taj sud vide kao neprijateljsku organizaciju.

Glavna skupština UN-a dosad je odbila inicijativu za mjere zadržavanja osoblja i neki u ICTY-u izražavaju naročito razočaranje stavom Velike Britanije koja je odbila pružiti podršku predloženim mjerama, iz kako izgleda, finansijskih razloga, prenio je BBC pisanje Guardiana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: