{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko će suditi Karadžiću i drugima

F
29.11.2008. u 19:26
0
22
Ko će suditi Karadžiću i drugima
0
Ko će suditi Karadžiću i drugima
Suđenje bivšem predsjedniku Republike srpske Radovanu Karadžiću moglo bi zapasti u poteškoće jer je Haški sud u krizi zbog gubitka osoblja, objavio je u subotu londonski The Guardian.
Dnevnik liberalne orijentacije piše da međunarodni sudovi za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) i Ruandi (ICTR) gube osoblje u golemom broju jer mnogim uposlenicima u skladu s prvobitnim mandatom ICTY-a idućeg mjeseca ističu ugovori.

Iako su odobrena produženja najmanje do kraja 2009. godine, očekuje se da će do 40 posto uposlenika otići sa svojih radnih mjesta zbog neizvjesnosti u vezi s dužinom trajanja ugovora.

Mnogi od onih koji planiraju otići, među kojima su pravnici, istražitelji i čuvari, posjeduju specijalizirana znanja potrebna za uspješno vođenje suđenja.

Navodno su visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija čiji su tribunali "ad hoc" sudovi izrazili zabrinutost zbog ove situacije.

Guardian prenosi i zabrinutost Ricka Cottama, predsjednika sindikata zaposlenih u Haškom sudu, za sigurnost osoblja iz bivše Jugoslavije po povratku kući, s obzirom na to da mnogi njihovi sunarodnjaci taj sud vide kao neprijateljsku organizaciju.

Glavna skupština UN-a dosad je odbila inicijativu za mjere zadržavanja osoblja i neki u ICTY-u izražavaju naročito razočaranje stavom Velike Britanije koja je odbila pružiti podršku predloženim mjerama, iz kako izgleda, finansijskih razloga, prenio je BBC pisanje Guardiana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: