Austrija
2

Ko će biti novi šef grada Salzburga: Drugi krug izbora donosi borbu komunista i socijaldemokrata

V. K.
Rezultati izbora u Salzburgu
Rezultati izbora u Salzburgu
U 119 općina koje sačinjavaju okrug austrijskog Salzburga danas su održani izbori, a građani su između ostalog odlučivali i o novom gradonačelniku ovog grada.
Prema pisanju austrijskih medija, izuzetno neizvjesna izborna utrka doprinijela je tome da će pobjednika u gradu odlučiti drugi krug izbora gdje će se naći predstavnici Komunističke partije Austrije i Socijaldemokratske partije.

Kandidat Socijaldemokratske partije Bernhard Auinger osvojio je 29,9 posto glasova, dok je komunistički predstavnik Kay-Michael Dankl osvojio 28 posto glasova podrške.

"Imao sam dobar osjećaj tokom cijele izborne kampanje. Ovo je veoma važan i dobar dan za Socijaldemokratsku partiju", rekao je Auinger koji je zatražio podršku i za drugi krug izbora.

Što se tiče odnosa u gradskom vijeću Salzburga, tu je Socijaldemokratska partija dobila najveći broj glasova odnosno 26,2 posto, a Komunistička partija je zabilježila nevjerovatnih 23,3 posto glasova.

Narodna partija Austrije (OVP) zabilježila je drugi najgori rezultat od uspostavljanja Druge republike te će u novom sazivu gradskog vijeća imati osam mjesta. Desničarska Slobodarska partija (FPO) nakon izbora broji pet mjesta u parlamentu.