Razgovor za Klix.ba
782

Književnik Pascal Bruckner o priznanju Handkeu: Nagradili su dosadnog profašistu

Razgovarao: Mirza Abaz
Pascal Bruckner (Foto: AFP)
Pascal Bruckner (Foto: AFP)
Francuski književnik i jedan od najvećih živućih savremenih filozofa Pascal Bruckner ekskluzivno je za portal Klix.ba prokomentirao odluku Nobelovog komiteta o dodjeli najvećeg svjetskog priznanja za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, koji je poznat kao negator genocida u Srebrenici i kao apologeta zločinaca.
Ovaj istaknuti književnik i intelektualac koji pripada pokretu "novih filozofa" u Francuskoj, te autor legendarnog romana "Ledeni mjesec" za naš portal je naglasio kako ga guši odluka Nobelovog komiteta da Peteru Handkeu dodijeli ovu, kako kaže, do jučer prestižnu nagradu i to iz dva razloga.

"Prvo, ja Handkea ne smatram velikim piscem i njegove su mi knjige dosadne te nikada nijedno njegovo djelo nisam uspio pročitati do kraja. Previše je egocentričan i egoističan da bi bio istinski romanopisac. Drugo, njegova stalna podrška Slobodanu Miloševiću, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, čak i danas, je nečuvena", kazao nam je Bruckner.

On je istakao da su svi ljudi grešni i da svako od nas može pogriješiti te da je i Peter Handke mogao "skrenuti s puta", ali je podvukao da je to kasnije mogao ispraviti, što ipak nije učinio.

"Ne, on se još uvijek drži svog političkog izbora i negira stvarnost genocida i ostalih ratnih zločina. Žiri zadužen za izbor laureata Nobelove nagrade odlučio je odati priznanje profašističkom romanopiscu", dodaje ovaj istaknuti književnik i filozof.

On zaključuje da su dosta veći pisci poput Milana Kundere, Ceesa Nootebooma, Johna Bainvillea ili Ismaila Kadare zaslužili ovu nagradu mnogo više od jednog Petera Handkea.

Austrijancu Peteru Handkeu večeras je u Štokholmu u dvorani Konserthuset kralj Karl Gustav zvanično dodijelo Nobelovu nagradu za književnost. Otkako se u oktobru ove godine saznalo da je ovaj kontroverzni književnik dobitnik ovog priznanja ne smiruju se strasti.

Handke je, između ostalog, bio veliki prijatelj Slobodana Miloševića, haškog zatvorenika i bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, te je bio zagriženi negator zločina u BiH i genocida u Srebrenici. On je nadahnuto govorio o nacionalizmu tokom ratova na Balkanu i javno je sugerirao da su sarajevski muslimani sami sebe masakrirali i potom okrivli Srbe.