Svijet
0

Književni promašaji u SAD 2007. godine

FENA
Ako se govori o knjigama, "najvećim promašajima" u SAD 2007. godine, onda se tu kao mjerilo uzima broj prodatih naslova.

Interesantno je da je na prvom mestu "trilogija" o Hilari Klinton - djela Karla Bernstina "A Woman in Charge", Džefa Gerta i Dona van Nata Džuniora "Her Way" i Seli Bedel Smit "For Love of Politics".

Ukupna prodaja ove tri knjige, koje su imale veliku reklamu, iznosi samo 88.000 kopija za prvu polovinu decembra. Poređenja radi, kad je objavljena knjiga Bila Klintona - "Living History", prvog dana prodata je u duplo većem tiražu nego ove tri za par nedelja.

Na listi neuspjeha je i knjiga "Fair Game" Valerije Plejm. U pitanju su dugo očekivani memoari vezani za politički skandal oko ove žene koja je radila više od 20 godina kao agent CIA, dok jedan novinar njeno ime nije javno objavio, što je potom dovelo i do federalne istrage. Knjiga je štampana u tiražu od 400.000 primeraka, a dosad je prodato u samo 42.000.

Sličnu sudbinu, makar prema broju prodatih kopija, doživela je i "The Higher Power of Lucky" Suzan Patron, dobitnice Njuberi medalje za najbolju dječiju knjigu, čije je djelo prodato u 49.000 primeraka. Konačno, tu je i "The Brief Wondrous Life of Oscar Wao" Žunota Dijaza.

Tragično zvuči da je riječ o romanu koji je možda dobio i ponajbolje ocene kritike tokom 2007., i najverovatniji je kandidat za Pulicerovu nagradu, ali je dosad prodat u samo 27.000 primeraka.

Knjiga Benazir Buto izlazi u februaru. Američka izdavačka kuća HARPERCOLLINS žuri kako bi što prije odštampala rukopis knjige koji je nedavno dobila od bivše pakistanske premijerke Benazir Buto, ubijene u atentatu pre nekoliko dana. Izdavač se nada da će knjigu - "Pomirenje: Islam, demokratija, zapad" - uspijeti da plasira u knjižare tokom februara.

HARPERCOLLINS platio je 75.000 dolara avansa Benazir Buto pre nego što se vratila u Pakistan u oktobru, nakon nekoliko godina boravka u egzilu. Mark Sigel sarađivao je sa Buto na realizaciji ove knjige.