Svijet
0

Knjiga Benazir Bhutto bit će objavljena u SAD-u

FENA
"HarperCollins" objavljuje 12. januara posthumno knjigu Benazir Bhutto koja je američkom izdavaču predana nekoliko dana prije nego što je bivša pakistanska premijerka ubijena 27. decembra.

Knjiga pod nazivom "Pomirenje: islam, demokracija i Zapad" predstavlja viziju o budućnosti, ne samo u Pakistanu nego u islamskom svijetu i o pomirenju putem demokratskih vrijednosti", naglašava se u saopćenju izdavačke kuće čije je sjedište u New Yorku, javio je AFP.

"Crpeći svoja uvjerenja iz vjere i vlastititoga gorkog iskustva o podjelama i mržnji u Pakistanu, ona na uvjerljiv način govori o budućnosti svoje zemlje u islamskom svijetu i iznosi argumente koji snažno odzvanjaju", navodi se u saopćenju.

Benazir Bhutto opisuje radost što se vratila u Pakistan u oktobru, spominje prvi pokušaj njenog ubistva poslije povratka, kada je eksplodirala bomba pri prolasku autobusa u kojem se vozila i ubila 139 osoba.

Suprug i djeca potpisuju pogovor knjige koju je premijerka pisala s dugogodišnjim prijateljem američkim advokatom Markom Siegelom. On je napisao predgovor i objasnio glavne razloge nastanka ove knjige.

"Knjiga je njezin testament", izjavio je Tim Duggan, generalni direktor izdavačke kuće. "Niko nije mogao zamisliti da će to biti njezine posljednje riječi, i to im daje veću težinu", naveo je on u saopćenju.

Benazir Bhutto, rođena 1953. godine u Karachiju, bila je pakistanska premijerka od 1988. do 1990. godine i od 1993. do 1996. Po povratku u zemlju iz egzila ubijena je u napadu u Rawalpindiju 27. decembra.