{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ključnu ulogu na samitu G-20 imat će Sarkozy i Brown

F
14.11.2008. u 09:45
0
0
Ključnu ulogu na samitu G-20 imat će Sarkozy i Brown
0
Ključnu ulogu na samitu G-20 imat će Sarkozy i Brown
Foto: AP
Čelnici skupine G-20, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta i velike zemlje u razvoju, okupljaju se ove sedmice u Washingtonu na razgovorima o obnovi globalne finansijske stabilnosti. Evropa je preuzela vodstvo u sazivanju ovog samita i iznalaženjem rješenja za globalnu ekonomsku krizu.
Kad je ekonomska kriza pogodila Evropu, posebno su se istakla dva državnika – britanski premijer Gordon Brown i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Francuska trenutno predsjeda rotirajućim predsjedništvom Evropske unije i Sarkozy je bio brz u pozivanju na transatlantsko rješenje krize. Rekao je da Evropa želi blisku suradnju sa Sjedinjenim Državama, da to treba biti 'suradnja dva saveznika, dva prijatelja, dva partnera koji dijele ista uvjerenja, vrijednosti i moraju odgovoriti na zajednički izazov'.

Premijer Brown ima iskustvo kad je ekonomija u pitanju. Prošli mjesec dobio je pohvale kod kuće i u inozemstvu za paket pomoći i jamstava glavnim britanskim bankama vrijedan 700 milijardi dolara. Ta finansijska pomoć postala je međunarodni predložak za rješenje zajmovne krize, piše novinarka Glasa Amerikw iz Londona, osvrćući se na dvojicu čelnika koji predvode nastojanja u spašavanju globalnog gospodarstva.

Kombinacija Brown-Sarkozy postala je impresivan duo, kaže britanski parlamentarac Denis MacShane: "Dođe vrijeme, dođu ova dvojica, Brown i Sarkozy, sa suprotne strane političkog spektra, međutim, nitko neće biti na dobitku ako se Britanija ili Francuska, Evropa ili Amerika, ne izvuku iz ove krize što prije i na što inteligentniji način."

Predsjednik Sarkozy je bio taj koji je insistirao na sastanku eurozone koji je okupio 15 čelnika zemalja koje koriste euro, kao i Britaniju, kako bi se iznašlo rješenje za krizu. Složili su se da slijede plan Browna o spašavanju banaka. Francuski je čelnik opet bio taj koji je zatražio od predsjednika Busha da sazove samit za ovu subotu u Washingtonu.
Sljedeći izazov za Sarkozyja i Browna bit će da nagovore Sjedinjene Države da predvode put oporavka globalnog gospodarstva.

Ekonomist Albrecht Ritschl, s Londonskog fakulteta za ekonomiju, kaže da Washington mora učiniti više od toga da se jednostavno oslanja na plan ministra finansija Henryja Paulsona: "Neću reći da Sjedinjene Države nisu preuzele vodstvo, međutim, signali koji su dolazili iz Washingtona nisu bili uvijek jasni. Nije u potpunosti jasno što znači Paulsonov plan i čini mi se da tek nekoliko ljudi u Washingtonu i New Yorku imaju jasnu ideju o tome što predstavlja Paulsonov plan. Dakle, prilično je jasno da treba ispuniti te planove i ideje s konkretnim sadržajem."

Nadolazeći samit G-20 usredotočit će se na mjere kao što su finansijska regulacija s ciljem obnove globalne gospodarske stabilnosti. Međutim, analitičari kažu da Europa već gleda prema promjeni američke administracije u siječnju. Nadaju se da novoizabrani predsjednik Barack Obama može obnoviti zdravlje američkog gospodarstva, što će potom pomoći i evropskom gospodarstvu da stane na zdrave noge.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: