Sutra glasanje
1

Ključni sati za sporazum o Brexitu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski Parlament u utorak bi trebalo da glasa o planu za Brexit britanske premijerke, no svjetski mediji navode da je podrška zbog podijeljenosti britanskog društva i dalje neizvjesna i procijenjuju kakva budućnost čeka Britaniju sa ili bez dogovora.

Tu poruku je poslanicima pred glasanje o Brexit sporazumu, u tekstu u nedeljnom Daily Ekspresu, uputila britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May), koja navodi i da rizično da Velika Britanija napusti EU bez dogovora ili se Brexit uopšte neće desiti.

BBC navodi i da je Downing street 10 uznemiren mogućnošću da poslanici preuzmu kontrolu nad Brexitom ako premijerka izgubi na glasanju u utorak.

“Sunday Times izvještava o planu međupartijske grupe poslanika po kome bi oni promijenili pravila u Donjem domu parlamenta, kako bi omogućili da prijedlozi zastupnika imaju prednost u odnosu na Vladine, ukoliko sporazum May ne uspije…Jedna od mogućnosti je da bi onda zastupnici zakonski mogli da prisile Vladu da odgodi Brexit nakon određenog datuma izlaska - prijedlog koji su već dali neki poslanici", kaže BBC-ijev politički dopisnik Chris Mason.

BBC podsjeća da je glasanje trebalo da se održi u decembru, ali ga je premijerka u posljednjem trenutku otkazala, jer se suočila sa gotovo izvjesnim porazom.

“Više od 100 konzervativaca i deset zastupnika DUP-a su među onima koji će se suprotstaviti vladinom sporazumu u utorak. Laburisti će takođe glasati protiv dogovora, ali se lider Jeremy Corbin odupro sve jačim pozivima iz vlastite stranke o novom EU referendumu, insistirajući da su opšti izbori i dalje njegov glavni prioritet ako se sporazum odbaci", prenosi Radio Slobodna Evropa gdje možete pročitati ostatak članka.