|

Ključni neuspjeh u Afganistanu je nedovoljno slanje trupa

Ključni neuspjeh u Afganistanu je nedovoljno slanje trupa
0
F
FENA
29.11.2009. u 09:09
3
komentara
0

dijeljenja
Ključni neuspjeh u Afganistanu je nedovoljno slanje trupa Foto: AP
Odluka američke administracije da ne pošalje dovoljno snaga u afganistanske planine Tora Bora 2001. godine kako bi uhvatile Osamu bin Ladena ključni je neuspjeh na početku borbe s Al-Qaidom čije se posljedice osjećaju i danas, ocjenjuje se u novom izvještaju Odbora za vanjsku politiku američkog Senata.
Uoči objave nove strategije za Afganistan predsjednika Baracka Obame i njegove najave da će nakon osam godina rata „dovršiti posao“ u toj zemlji, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Senata John Kerry od senatskih je službi naručio izvještaj o epizodi specijalnih snaga u Tora Bori 2001., piše The New York Times.

- Uklanjanje čelnika Al-Qaide s ratišta prije osam godina ne bi uklonilo svjetsku ekstremističku prijetnju, zaključuje se u izvještaju odbora. - No, odluke da se otvore vrata za njegov bijeg u Pakistan omogućile su Bin Ladenu da iskrsne kao moćna simbolična figura koja nastavlja privlačiti stalni dotok novca i nadahnjivati fanatike diljem svijeta. Izvještaj okrivljuje neuspjeh iz 2001. za „polaganje temelja za današnju dugotrajnu pobunu talibana i unutarnju borbu koja sada ugrožava Pakistan“.

U operacijama kod Tora Bore, planinskog područja poznatog po brojnim špiljama na istoku Afganistana, skromne američke snage za specijalne operacije i časnici CIA-e, zajedno s afganistanskim saveznicima, bili su suočeni s oko hiljadu boraca Al-Qaide koje je vodio Bin Laden. Izvještaj odbora nedvojbeno zaključuje da su Bin Laden i njegov zamjenik Ajman al-Zavahri, tada bili u kompleksu špilja, koje je Bin Laden koristio još u vrijeme borbe protiv sovjetskih snaga. Ocjenjuje se da se angažiranjem većih snaga tada moglo ukloniti ne samo Bin Ladena i njegova zamjenika, već i mulu Omara, vođu talibana koji i danas vodi njihov pokušaj povratka na vlast. I u ovom izvještaju, kao i u nekim ranijim, krivnja za oklijevanje sa slanjem većih snaga, pripisuje se generalu Tommyju Franksu, tada najvišem američkom zapovjedniku u Afganistanu i ondašnjem ministru obrane Donaldu Rumsfeldu, koji s brojnijim snagama nisu željeli isprovocirati nezadovoljstvo Afganistanaca.

Pozivajući se na slabo poznatu povijest operacije Tora Bora objavljenu 2007. u zapovjedništvu specijalnih snaga, senatski izvještaj navodi da je u njoj sudjelovalo manje od 100 pripadnika američkih snaga, koji nisu mogli blokirati Bin Ladenov bijeg u Afganistan. U izvještaju se navodi da su Amerikanci plaćali lokalnim seljacima da im pomognu u borbi, dajući im GPS uređaje i govoreći im da pritisnu prekidač kada vide borce ili oružje. Koordinate bi potom bile poslane američkim izviđačima, koji bi na osnovu njih zatražili zračne udare. Sve skupa nedovoljno da se ukloni šef najveće terorističke mreže na svijetu, prenosi u nedjelju Hina.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...