Ima povrijeđenih
50

Klizište prouzrokovalo urušavanje velikog dijela autoputa u Švedskoj, odnijelo i benzinsku pumpu

F. H.
Screenshot: SVT / Tomas Singer
Screenshot: SVT / Tomas Singer
Velik dio autoputa u jugozapadnoj Švedskoj srušio se tokom noći, zbog čega su tri osobe prebačene u bolnicu s lakšim povredama, saopćila je policija u subotu.

Klizište je oštetilo autocestu između drugog najvećeg švedskog grada Göteborga i glavnog grada Norveške Osla, u blizini gradića Stenungsund, oko 50 km sjeverno od Göteborga na zapadnoj obali Švedske.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Najteže pogođeni dijelovi područja odrona veličine su oko 150 x 100 metara. Ukupno je, međutim, klizište zahvatilo područje od oko 700 x 200 metara", navodi se u saopćenju spasilačke službe Göteborga.

Klizište je zahvatilo desetak vozila, šumsko područje, poslovni prostor s benzinskom pumpom i restoranom brze hrane, saopćile su službe spašavanja.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Određeni broj ljudi je dobio pomoć vatrogasaca i helikoptera u izlasku iz vozila u području klizišta", navodi se.

Nekoliko automobila i jedan kamion upali su u rupe i pukotine nastale uslijed klizišta, izvijestila je švedska novinska agencija TT. Glasnogovornik spasilačke službe rekao je za javni servis SVT da je svim ljudima u vozilima pružena pomoć.

Policija je na svojoj web stranici objavila da je pokrenula istragu o tome jesu li radovi na obližnjem gradilištu možda uzrokovali klizanje.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Još uvijek je nejasno postoji li ikakva veza s miniranjem/radovima na mjestu i klizištem. Trenutno nijedna osoba nije osumnjičena za kazneno djelo", poručila je policija.

Služba spašavanja rekla je da će posebno obučeno osoblje i psi tragači sada pretražiti područje te da se ne mogu isključiti daljnja klizišta.