Bagdad
0

Klinton doputovala u posjetu Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna sekretarka Hilari Klinton doputovala je danas u iznenadnu posjetu Iraku, što je njena prva posjeta toj bliskoistočnoj državi otkako je stupila na dužnost. Posjeta Klinton Iraku uslijedila je poslije dva dana samoubilačkih bombaških napada u Bagdadu i drugim iračkim gradovima u kojima je život izgubilo najmanje 155 ljudi.

Američka državna sekretarka je rekla da uprkos najnovijim napadima nema nagovještaja da bi vjersko nasilje u Iraku od prije tri godine moglo da bude obnovljeno, prenio je Rojters.

"Ne vidim nikakve znake toga u ovom trenutku", rekla je Klinton i dodala da su samoubilački bombaški napadi zapravo tragičan signal da se Irak nalazi na pravom putu. Ona je rekla da je iračka vlada ostvarila značajan napredak i da ima ljudi koji ne žele da ona u tome uspije.

Ona će razgovarati u Bagdadu s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem, šefom iračke diplomatije Hošjarom Zebarijem i komandantom američkih snaga u Iraku generalom Rejmondom Odijernom.

Predsjednik SAD-a Barak Obama, koji je posjetio Irak prije nekoliko sedmica, riješen je da do ljeta povuče vojsku iz iračkih gradova.