Medicinsko dostignuće
47

Klinički mrtvom Amerikancu presađen bubreg svinje, organ funkcionira 32. dan nakon operacije

B. H.
U New Yorku je 14. jula izvršena hirurška intervencija na muškarcu starom 57 godina koji je bio u stanju moždane smrti. Izvađeni su mu bubrezi, a jedan od njih je zamijenjen svinjskim bubregom.

Taj svinjski bubreg je i 32 dana nakon presađivanja i dalje funkcionalan u tijelu muškarca koji je proglašen klinički mrtvim, što predstavlja najduži period u kojem ljudski organizam nije odbacio životinjski organ nakon ovakvog zahvata. Američki naučni tim koji je proveo operaciju objavio je ovo otkriće.

Srce 57-godišnjeg Mauricea Millera i ostali organi i dalje funkcioniraju zahvaljujući respiratoru, dok svinjski bubreg proizvodi urin i druge normalne nusproizvode. Ovaj eksperiment je demonstrirao da životinjski organ i dalje radi u tijelu čovjeka čak i kada je osoba klinički mrtva. Ovo je najduži period takvog uspjeha, naglašavaju ljekari. Genetski modificirani svinjski bubreg korišten je kako bi se spriječilo odbacivanje organa.

Dr. Robert Montgomery, vođa NYU Langone Transplant Institute, izražava nadu da će ovaj eksperiment poslužiti kao pokazatelj da svinjski bubreg može uspješno funkcionirati čak i kod osobe koja je moždano mrtva. Ovo bi moglo otvoriti put prema kliničkim ispitivanjima na živim pacijentima, uz odobrenje Uprave za hranu i lijekove (FDA). On naglašava da su dobili bolji uvid u funkcionalnost svinjskog bubrega u tijelu čovjeka i kako on može zamijeniti funkcije ljudskog bubrega.

Prethodne studije tima dr. Montgomeryja s NYU Langonea i grupe ljekara sa Univerziteta Alabama u Birminghamu već su pokazale da svinjski bubreg može funkcionirati u tijelu osobe u stanju moždane smrti nekoliko dana. Dr. Montgomery, koji je i sam prošao transplantaciju srca, smatra izuzetno važnim da se pacijentima na listi čekanja omogući veći broj dostupnih organa, s obzirom na trenutni visok postotak smrtnosti među pacijentima koji čekaju transplantaciju.