Svijet
0

Klimatsko upozorenje princa Charlesa

FENA
Princ Charles će iduće sedmice izdati upozorenje o tome kako je svijetu preostalo "manje od 100 mjeseci" da spasi planetu Zemlju od nepopravljivih posljedica klimatskih promjena, prenosi na naslovnici Sunday Telegraph.

Britanski prestolonasljednik ističe da je hitno poduzimanje akcije neophodno i da čak ni u recesiji svijet ne smije izgubiti "širu viziju".

List navodi da će Charles održati govor u brazilskom gradu Rio de Janeiru, kao podsjetnik na sličan govor na početku prethodne recesije 1991. u Sao Paulu kada je rekao da dugoročna briga o svijetu ne smije postati luksuz.

Tokom 10-dnevne južnoameričke turneje princ Charles će imati ulogu međunarodnog državnika koji radi za interese britanske vlade; Telegraph saznaje da je vlada odlučila iskoristiti prinčevo iskustvo, ekspertizu i kontakte, naročito kad je riječ o klimatskim promjenama.

Sve je više onih koji smatraju da je Charles do sada bio potcijenjen i da bi zemlja mogla imati koristi od njegovog uključivanja u "meku diplomatiju", naročito s obzirom na činjenicu da njegova strast za očuvanje prirodne sredine nailazi na poštovanje u svijetu.

Još jedna naznaka njegovoga poboljšanog statusa u Britaniji jeste i najava da će se susresti s Barackom Obamom kada američki predsjednik dođe u London na samit G-20.