Nesuglasice na COP28
0

Klimatski aktivisti isfrustrirani: Uspjeh samita neće zavisiti od govora na velikim pozornicama

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dok se pregovarači prepiru oko toga da li da se dogovore o "postupnom ukidanju" ili "postupnom smanjenju" fosilnih goriva, Vanessa Nakate, ugandska klimatska aktivistica, jutros je oštro pozvala na prestanak vađenja i spaljivanja uglja, nafte i gasa.

Nakate smatra da će obećanja malo značiti ukoliko se ne eliminišu novi projekti fosilnih goriva i ne završi sagorijevanje fosilnih goriva.

"Ako želimo biti stvarni u pomaganju ljudima koji žive u ugroženim zajednicama, moramo se pozabaviti ne samo simptomima klimatske krize, već i osnovnim uzrokom, a to je sagorijevanje fosilnih goriva", ukazala je u uvodnom izlaganju.

Navodi da je prva stvar koju treba učiniti prestanak iskopavanja i sagorijevanja novog uglja, nafte i plina.

"Sve blistave najave o obećanom finansiranju i povećanju obnovljivih izvora i sadnji drveća nažalost malo će značiti ako zemlje nastave širiti razvoj fosilnih goriva", ukazuje klimatska aktivistkinja.

Posebno je akcentirala, u ime klimatskih aktivista, da uspjeh COP28 neće zavisiti od govora na velikim pozornicama.

"Uspjeh COP28 neće zavisiti od gomilanja novih fensi obećanja povrh starih prekršenih obećanja. Uspjeh COP28 ovisit će o tome da li će lideri imati hrabrosti da pozovu na pravednu fazu ukidanja svih fosilnih goriva, bez izgovora i izuzetaka.Tada i samo tada će naši lideri imati priliku da se brinu o ljudima na prvim linijama fronta", zaključila je.