|

Klimatske promjene ugrožavaju francusko vino

Klimatske promjene ugrožavaju francusko vino
0
S
Sarajevo-x.com
13.12.2009. u 15:12
0
komentara
0

dijeljenja
Klimatske promjene ugrožavaju francusko vino
Francuski vinari se zbog klimatskih promjena osjećaju ugroženima. Suše otežavaju uzgoj vinograda, a kvalitetnije vino bi moglo u budućnosti stizati čak i iz zemlje koja je poznata po obilnim kišama iz Velike Britanije, prenosi Deutsche Welle.
Konferenciju o klimi, koja se ovih dana održava u Kopenhagenu, sa zanimanjem prate i francuski vinari. Među njima je Severine Bourrier koja pomalo bespomoćno sliježe ramenima. Ova mlada proizvođačica vina iz Roussillona ne misli baš da joj se smiješi svijetla budućnost. "Morat ćemo naučiti čarati", kaže ona, "inače nemamo puno izgleda. Ili da plesom dozivamo kišu? Stanje je već lagano na granici prihvatljivog".

Vinari Francuske zabrinuti za kvalitet vina i boje se da će zbog klimatskih promjena njihovo vino izgubiti na kvaliteti. Suše i stalni rast temperature čine vinare u južnoj Francuskoj prilično nervoznima. U Roussillonu, najjužnijem dijelu Francuske na Sredozemnom moru, više gotovo da i nema kiše. A kad kiša i padne, onda je to uz pratnju nevremena i puno vjetra. Vinari su uvjereni da su uzrok tome klimatske promjene. One utiču na postotak alkohola u njihovu vinu i na njegov okus.

"Trebamo ravnotežu između svježine i zrelosti. Naši klijenti ne vole vina koja imaju i do 18 posto alkohola. Ali to nam prijeti. Vina će imati okus po prezrelom voću, prije kao džem nego kao dobro vino", upozorava jedan vinar.

Učesnici skupa neovisnih vinara koje je nedavno održano u Parizu, upozorili su da zagrijavanje Zemlje ne mijenja samo okus vina. Ono će uzrokovati i selidbu područja na kojima raste loza. Na Sredozemlju će postati prevruće i presuho. Kako tvrdi predsjednik Udruženja neovisnih vinara Michel Issaly, uskoro bi čak Britanci mogli imati dobre uslove za uzgoj vinove loze. Francuski vinari već skraćuju period vrenja, kako se u vinu ne bi razvila previsoka koncentracija alkohola. A neke osjetljive vrste poput Pinot noira u Burgundiji mogle bi potpuno izumrijeti.

Ipak, treba reći kako stanje nije tako katastrofalno u cijeloj zemlji. U drugim je dijelovima Francuske promjena klime pomogla da okus vina bude zaokruženiji. Osim toga, Francuska je ove godine čak uspjela Italiji ponovno preoteti prvo mjesto na listi najvećih proizvođača vina u svijetu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.