{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klimatske promjene sprečava samo veliko smanjenje emisije plinova

F
9.7.2008. u 12:36
0
0
Klimatske promjene sprečava samo veliko smanjenje emisije plinova
0
Klimatske promjene sprečava samo veliko smanjenje emisije plinova
Svi britanski listovi u srijedu opširno izvještavaju o sporazumu Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja o postavljanju obavezujućeg smanjenja proizvodnje štetnih plinova na samitu u Japanu i hvale posebno SAD, ali i Rusiju, što su konačno nakon višegodišnjeg oklijevanja pristale na takve kvote.
The Guardian preko naslovnice piše da precizan dogovor o smanjivanju emisije štetnih plinova od 50 posto do 2050. tek predstoji i "da su problemi već počeli" jer su najveće zemlje u razvoju, među kojima Kina i Indija, zatražile još veće smanjivanje - između 80 i 95 posto nivoa iz 1990. godine.

Financial Times piše da bi sporazum G-8 bez saglasnosti zemalja u razvoju bio besmislen. "Pregovori koji će se o ovome voditi u Ujedinjenim nacijama tokom idućih šest mjeseci", smatra list, "pokazat će da postoje velike razlike o tome kako ovaj dugoročni cilj treba biti realiziran".

Prema Financial Timesu, najspornija pitanja su kako rasporediti teret između bogatih i siromašnih zemalja, koji su srednjoročni ciljevi i kvote, te šta je uopće polazna tačka, nivo proizvodnje štetnih plinova iz 1990., za šta se zalažu Evropljani, ili 2005., što više odgovora Amerikancima.

Na kraju tu je i pitanje da li je i smanjenje od 50 posto dovoljno jer neki naučnici tvrde da je klimatske promjene moguće spriječiti samo uz smanjene od 80 posto ili više, piše Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: