|

Klimatske promjene moguć uzrok oružanih sukoba

Klimatske promjene moguć uzrok oružanih sukoba
0
F
FENA
4.11.2007. u 22:29
0
komentara
0

dijeljenja
Klimatske promjene moguć uzrok oružanih sukoba
Više od dvije i po milijarde ljudi u 46 zemalja izloženo je visokom riziku od oružanih sukoba kao posljedice klimatskih promjena, prenosi u nedjelju "The Observer" izvještaj organizacije "International Alert".
Veliki dijelovi Afrike, Azije i Južne Amerike bit će pogođeni socijalnim nemirima i ratovima usljed erozije zemljišta, povećanja nivoa mora i sve češćeg olujnog nevremena, ali ni Evropa neće biti pošteđena.

Najteže će biti pogođene zemlje koje nemaju dovoljno materijalnih rezervi ni političke stabilnosti da se suoče s posljedicama klimatskih promjena.

Holandija će, naprimjer, biti ugrožena rastućim nivoom mora, ali tu niko ne očekuje socijalne nemire ili rat, jer ta zemlja ima dovoljno sredstava i političku strukturu da se uspješno odbrani od takve prirodne opasnosti.

Siromašnije zemlje s neadekvatnim političkim sistemom neće međutim biti u stanju uvesti odgovarajuće mjere, pa će njihovi građani biti prinuđeni da se organiziraju u odbrambene grupe, što je recept za oružani sukob, navodi se u izvještaju.

Zbog nedostatka vode za piće u Južnoj Americi će naročito biti ugrožen Peru, koji bi mogao stupiti u pogranične sukobe s Čileom i Ekvadorom.

U Africi rijeka Niger kao glavni izvor vode za piće protiče kroz više zemalja koje sve više pate od suše i sukobi će biti neizbježni.

Većina evropskih zemalja se smatra dovoljno stabilnim da se nosi s posljedicama klimatskih promjena, osim Balkana, prenosi Observer - ratovi su politički oslabili države poput Srbije i Crne Gore, i uz rast temperature i smanjenje obradivog zemljišta, pritisak nezadovoljnog stanovništva mogao bi dovesti do nasilja koje vlasti neće biti u stanju obuzdati.

Sukobi koje će izazvati globalno otopljavanje nisu neka maglovita prijetnja, oni su već tu, prenosi Observer.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.