{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klimatske promjene i liberalizacija trgovine na vrhu dnevnog reda APEC-a

F
3.9.2007. u 17:15
0
0
Klimatske promjene i liberalizacija trgovine na vrhu dnevnog reda APEC-a
0
Klimatske promjene i liberalizacija trgovine na vrhu dnevnog reda APEC-a
Klimatske promjene i liberalizacija trgovine bit će, kako se očekuje, na vrhu dnevnog reda samita Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma koji se održava u Sydneyu. Također će se razgovarati o regionalnoj sigurnosti. Međutim, gotovo je sigurno će između 21 članice APEC-a biti i neslaganja oko više pitanja.
Australijski premijer John Howard, predsjedavajući godišnjeg samita Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma u Sydneyu, postavio je klimatske promjene kao prvu tačku dnevnog reda.

Howard je izrazio nadu da će samit APEC-a 8. i 9. septembra biti iskorišten za stvaranje novog pristupa za borbu protiv globalnog zagrijavanja, onog kojim će biti izbjegnuto postavljanje obaveznih ciljeva protiv zagađenja.

Australija i Sjedinjene Države su jedine dvije razvijene zemlje koje su odbile da primijene protokol iz Kjota. Više od 160 zemalja koje su ratificirale taj ugovor složilo se da pokuša smanjiti emisije ugljen-dioksida i pet drugih gasova koji također doprinose globalnom zagrijavanju. Samo od 36 razvijenih zemalja zahtijevalo se da smanje emisije tih gasova. Zemlje u razvoju, uključujući velike ekonomije, poput Kine, Indije i Brazila, nisu imale tu obavezu.

Washington i Canbera tvrdili su da obavezujuće mjere samo za razvijene zemlje nisu pravedne i da bi mogle da im nanesu ekonomsku štetu. Emi Hafidz, direktor za Jugoistočnu Aziju međunarodne ekološke organizacije Greenpeace, kaže da prijedlog premijera Howarda neće odvesti daleko u rješavanju problema.

"To je prilično ironično. Oni kažu da su svjesni klimatskih promjena, ali mislim da obje zemlje – Australija i Sjedinjene Države – i dalje neće da priznaju svoje greške, neće da ratifikuju protokol iz Kjota. Zapravo, Australija i Sjedinjene Države imaju plan za sopstvenu inicijativu za smanjenje emisije ugljen-dioksida. To su dvostruki standardi. One žele da o tome razgovaraju, ali ne žele same da poduzmu bilo šta. Mislim da je to neprihvatljivo", kaže Hafidz.

John McKay, direktor australijskog APEC studijskog centra na univerzitetu Monash u Melburnu, kaže da će još jedna važna tema na vrhu agende biti prekinuti razgovori u Dohi, pod pokroviteljstvom Svjetske trgovinske organizacije.

"Mislim da će biti dosta interesa da se razmotre načini na koji APEC može da pokrene te pregovore. Na članice APEC-a otpada više od 50 posto svjetske trgovine što znači da su one prilično velika grupa za pritisak i mislim da će biti velikog interesiranja za pitanja Svjetske trgovinske organizacije".

Razgovori u Dohi namijenjeni su ukidanju trgovinskih barijera kako bi se zemljama u razvoju pomoglo da napreduju zahvaljujući rastućoj globalnoj trgovini. Međutim, razgovori su prekinuti zbog neslaganja oko ukidanje barijera za poljoprivredu, industrijske proizvode i uslužne djelatnosti. McKay kaže da će članice APEC-a također biti fokusirane na regionalne ekonomske integracije, a očekuje se da će na ovom samitu početi da se priprema teren za veliku trans-pacifičku zonu slobodne trgovine.

Jao Shunli iz kineskog centra za ekonomska istraživanja u Pekingu kaže da će nedavni potresi na svjetskim finansijskim tržištima također biti predmet razgovora lidera APEC-a.

"Postoji zabrinutost zbog toga, posebno u azijsko-pacifičkom regionu – u Kini, zemljama ASEAN-a i Japanu. Te zemlje izvoze svoje proizvode na američko tržište i ako u Americi doše do finansijske krize sigurno je da će Azija također biti pogođena.»

Australijski premijer Howard bit će domaćin predsjedniku Bushu i japanskom premijeru Shinzu Abeu na trojnom samitu na kojem će se razgovarati o regionalnoj sigurnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: