Svijet
0

Klimatske promjene i Bushov poklon Blairu

FENA
Dogovor učesnika samita osam najrazvijenijih zemalja svijeta o mjerama borbe protiv klimatskih promjena u petak je središnja vanjskopolitička tema na stranicama londonske štampe. Svi otočni listovi opširno izvještavaju o Baltičkom paktu, kako neki od njih nazivaju kompromisni dogovor učesnika samita G-8 o borbi protiv klimatskih promjena.

The Times tvrdi da je predsjednik SAD-a George W. Bush odlučio svrstati Ameriku uz kampanju koju su Ujedinjene nacije povele u borbi protiv emisije plinova s učinkom staklenika kao oproštajni poklon britanskom premijeru Tonyju Blairu, koji se krajem juna povlači sa dužnosti.

Daily Telegraph smatra da klimatski kompromis postignut u Heilingendammu, izostavljanjem konkretnih parametara za smanjenje ispuštanja štetnih plinova, ide naruku Bushu ali da promjena političke klime na drugoj strani Atlantika ipak budi nadu.

Bez američke saradnje najveći svjetski zagađivači, Kina i Indija, ne bi počeli da sa razvijenima dijele teret smanjenja emisije ugljičnog dioksida, smatra Daily Telegraph.