{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klimatske promjene četvrta velika briga građana svijeta

F
2.11.2009. u 16:10
0
0
Klimatske promjene četvrta velika briga građana svijeta
0
Klimatske promjene četvrta velika briga građana svijeta
Foto: AP
Dvije trećine (65 posto) građana u svijetu nada se zaključenju međunarodnog ugovora o borbi protiv klimatskih promjena, a najveća su očekivanja u velikim zemljama u razvoju, po anketi Klimatskog opservatorija banke HSBC-a objavljenoj u ponedjeljak.
U Brazilu (86 posto) i u Meksiku (83 posto) očekivanja su iznimno velika, a među industrijski razvijenim zemljama suzdržane su samo Sjedinjene Države (45 posto), a Francuska (73 posto) i Njemačka (70 posto) su jače motivirane. Ova treća godišnja anketa HSBC-a provedena među 12.000 ispitanika u 12 različitih zemalja (1.000 u svakoj zemlji) svjedoči ipak o razmjerima gospodarske krize: u godinu dana klimatske promjene su pale s 3. na 4. mjesto glavnih povoda za zabrinutost.

Meksiko je uostalom jedini kojem je to glavna briga, "možda zato što su ljudi svjesni da će posljedice klimatskih promjena osjećati više nego oni u razvijenim zemljama", ističe Opservatorij.

Ali osim SAD-a (42 posto) i Velike Britanije (45 posto), više od polovine ispitanika misli da je klima proračunski prioritet za države "jednako kao i podrška državnoj ekonomiji", u čemu su najodlučniji Meksikanci (64 posto), Kinezi i Nijemci (54 posto).

Ukupno gledano, 79 posto ispitanika želi da njihova zemlja pokaže spremnost da "ostvari ili uvelike premaši" zadano smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova od 50 do 80 posto do 2050. godine. HSBC je zaključio "Partnerstvo za klimu" na pet godina s nekoliko organizacija, među kojima i sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode (WWF) kako bi "pojedince, poduzeća i vlade potaknuli da djeluju na uklanjanju posljedica" klimatskih promjena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: