"Srce zime"
40

Klimatološke suprotnosti u Evropi: Od "debelih" minusa do obilnih poplava

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Temperature su u Moskvi daleko ispod minusa (Foto: EPA-EFE)
Evropski kontinent pogađaju trenutno različite vremenske prilike. Dok je u nekim krajevima, poput Skandinavije, vrijeme odgovarajuće kalendaru i godišnjem dobu, na zapadu kontinenta, pak, bilježe se poplave i obilne kiše.

Evropa je u srijedu doživjela velike vremenske suprotnosti, s ekstremnom hladnoćom i snježnim olujama zbog kojih je saobraćaj obustavljen, a mnoge škole zatvorene.

U međuvremenu, jaki vjetrovi i jaka kiša u zapadnoj Evropi izazvali su poplave i odnijele sa sobom jedan ljudski život. Temperature su u srijedu drugi dan zaredom pale ispod minus 40 stepeni Celzijusa u nordijskom regionu.

U švedskoj Laponiji živa je pala na minus 43,6 stepeni Celzijusa, što je najniža januarska temperatura zabilježena u Švedskoj u posljednjih 25 godina, kako javlja švedska novinska agencija TT.

Ovo su, ujedno, bile neke od najhladnijih globalnih temperatura do sada ove zime.

Ekstremnu hladnoću, kako to nazivaju meteorolozi, osjetili su i stanovnici Litvanije, Letonije i Estonije.

Ekstremno niske temperature, snijeg i olujni vjetar poremetili su transport u cijelom nordijskom regionu, pri čemu je nekoliko mostova zatvoreno, a neke željezničke i trajektne usluge obustavljene.

Hladni talas iz Sibira i arktičkog regiona također je zahvatio zapadnu Rusiju, a temperature u Moskvi i drugim oblastima su pale na minus 30 stepeni Celzijusa - znatno ispod prosječne temperature za početak januara.

Oluje u Engleskoj

Širom Velike Britanije u srijedu je bilo na snazi ​​više od 300 upozorenja o poplavama, dok je 10.000 domova ostalo bez struje.

Željeznička mreža u Velikoj Britaniji pogođena je poplavama i nestankom struje. Također, najjače oluje u Velikoj Britaniji zabilježene su na ostrvu Wight, nedaleko od obale u južnoj Engleskoj, gdje je brzina vjetra dostizala 151 kilometar na sat.

U Francuskoj, jake kiše su od nedjelje pogodile sjeverne regije Pas-de-Calais i Nord, primoravajući na evakuaciju oko 200 ljudi dok je čak 10.000 domaćinstava ostalo bez napajanja električnom energijom, navode lokalne vlasti.

Nacionalna meteorološka služba zadržala je u četvrtak upozorenja na poplave i vjetar za nekoliko regija širom sjeverne Francuske i njenih granica s Belgijom, Luksemburgom i Njemačkom, uz prognozu još kiše i vjetrova do 100 kilometara na sat.

Dijelovi Njemačke su se također borili s poplavama, koje bi mogle biti pogoršane zbog veće količine kiše koja je padala u najteže pogođenoj sjeverozapadnoj pokrajini Donjoj Saksoniji.

Inače, hladni talas sa Sibira stići će i u Bosnu i Hercegovinu donoseći sa sobom niske temperature i prve ovogodišnje minuse već od ponedjeljka, sedmog januara.